Proiect muzical dedicat surzilor și persoanelor hipoacuzice

 

Proiectul ”Muzica este a tuturor! Și a surzilor!(?)” își propune să ajute această categorie defavorizată să perceapă lumea muzicii. 

 

Toate sunetele și toate zgomotele pe care le percepem provin totdeauna de la un corp care le emite. Acest corp se numește sursă sonoră. Pentru ca sunetul să fie emis, este necesar ca sursa să vibreze suficient de repede. Când un corp vibrează, moleculele de aer aflate în imediata apropiere a sursei sonore sunt supuse unei succesiuni de comprimări, îndepărtundu-se în toate direcțiile, formându-se o undă sferică. Instrumentele muzicale funcționează pe baza aceluiași principiu. 

 

Proiectul intitulat ”Muzica este a tuturor! Și a surzilor!(?)” oferă posibilitatea surzilor și persoanelor hipoacuzice din Transilvania să perceapă lumea muzicii într-un mod aparte. După turul orgilor organizat în august 2017, urmează, ca în 15 noiembrie a.c. surzii și persoanele hipoacuzice din Cluj să participe la repetiția Filarmonicii de Stat ”Transilvania”.

 

Cu ajutorul instrumentiștilor din cadrul filarmonicii vom descoperi împreună lumea muzicii: vom face cunoștințe cu instrumentele muzicale, vom simți vibrațiile acestora și oferim posibilitatea participanților curioși să încerce instrumentele muzicale. Pe parcursul repetiției surzii și persoanele hipoacuzice vor lua loc pe scenă, direct în orchestră. În timp ce instrumentiștii cântă, noi vom fi atenți la vibrațiile emise de instrumentele muzicale. După repetiție, asistați de interpreți de limbaj mimico-gestual vom vizita sala de concerte și vom descoperi caracteristicile locurilor destinate publicului. Imediat după eveniment, vom avea o sesiune de întrebări și discuții. 

 

Evenimentul este organizat în cadrul proiectului ”Muzica este a tuturor! Și a surzilor!(?)”, inițiat cu scopul de a introduce surzii și persoanele hipoacuzice din Transilvania în lumea muzicii. Workshopurile organizate în premieră în România sunt gratuite în Cluj-Napoca, Tîrgu Mureș, Odorheiu Secuiesc și Sfântu Gheorghe. 

Implementarea proiectul este susținută de Fundația Communitas, cu ajutorul Asociației Naționale a Surzilor din România – Filiala Cluj, Filarmonica de Stat ”Transilvania”, UBB Cluj  - Catedra de Pedagogie Muzicală, și Asociația Deaf Health Care Center în calitate de parteneri strategici. 

Comentarii Facebook