Profesorul şpăgar Ştefan Ţălu, condamnat de justiţie, lucrează încă la Universitate Tehnică

 

Profesorul Ștefan Țălu, condamnat cu suspendare după ce a luat șpagă de la 18 studenți, lucrează în continuare la Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca.

 

Chiar şi dacă este condamnat definitiv de justiţie, profesorul continuă să figureze pe statele de plată ale universităţii, deși studenți au depus mărturie pentru demarcarea lui.

 

În 2006, conferenţiarul universtar Ştefan Ţălu de la Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca – Facultatea de Mecanică era acuzat de mai mulţi studenţi că le-a cerut mită pentru a-i trece la examen. A fost prins în flagrant şi a stat mai mult de un an în arest. Ulterior, Tribunalul Cluj l-a condamnat la trei ani de închisoare cu suspendare. În 2009, Curtea de Apel a confirmat sentinţa. 

 

În 2013, pe Ştefan Ţălu îl regăsim la Facultatea de Mecanică din cadrul Universităţii Tehnice, la Departamentul Autovehicule Rutiere şi Transporturi, pe funcţia de cercetător ştiinţif de gradul 2. E coleg de departament cu profesorul universtar Ioan Rus, fostul ministru de Interne. Şeful departamentului este profesorul Nicolae Burnete, care este membru al Consiliului Naţional de Etică, for care a decis că cele 85 de pagini din lucrarea premierului Victor Ponta, copiate cuvând cu cuvânt din alte tratate de drept, nu reprezintă un plagiat. Departamentul lui Nicolae Burnete va beneficia în acest an de o finanţare uriaşă de la Ministerul pentru Învăţământul Superior şi Cercetare.

 

Rectorul Universităţii Tehnice, profesorul Aurel Vlaicu, spune că universitatea nu îl plăteşte direct pe conferenţiarul Ţălu. ”Acesta îşi primeşte salariul din cercetările pe care le realizează în calitate de cercetător la departamentul unde este angajat. Ne tot presează prin tot felul de procese să îl angajăm ca şi conferenţiar, dar până acum a cam pierdut toate procesele”, a spus rectorul Aurel Vlaicu.

 

După ce a fost prins, în 2006, că lua mită de la studenţi pentru ai trece la sesiunea de toamnă, Ştefan Ţălu nu a fost dat afară din universitate pe motiv că nu exista o sentinţă definitivă. Nu a fost dat afară nici după ce sentinţa în cazul său a rămas definitivă. După ce a fost eliberat din arestul provizoriu, Ştefan Ţălu a fost mutat la un departament de cercetare din UTCN. 

 

Procurorii susţin că actualul cercetător i-a pus pe studenţi să îi cumpere un calculator. Studenţii Attile Szekely, Tibor Torok şi Răzvan Cibu au pus mână de la mână şi au cumpărat un calculator de tip AMD. Ţălu a fost nemulţumit şi le-a spus celor trei să cumpere un alt calculator, ”măcar un Pentium 4”, în caz contrar nu îi mai trece la examene.

 

O altă studentă, Mirela Micle a declarat în faţa procurorilor că, pentru a trece examenul, profesorul Ţălu i-a cerut suma de 600 de lei şi să îi facă curat în garsoniera pe care acesta o deţinea în Piaţa Mihai Viteazul. 

 

În total 18 studenţi au reclamat căi i-au dat profesorului sume cuprinse între 150 şi 400 de euro pentru a primi nota cinci la examen.

 

 

 

Comentarii Facebook