Profesorul Ray Jackendoff in vizita la Academia de Muzica "Gheorghe Dima"


Ray Jackendoff, profesor de filozofie "Seth Merrin" si co-director al Centrului pentru Studii Cognitive la Universitatea Tufts din Massachusetts, face o vizita la Academia de Muzica "Gheorghe Dima".

Profesorul american a predat si la Universitatea Brandeis, unde a coordonat Programul de lingvistica si stiinte cognitive. A obtinut doctoratul la Institutul Tehnologic din Massachusetts, unde a studiat sub indrumarea lui Noam Chomsky.

Pe langa cercetarile intreprinse in sfera cognitiei muzicale, Jackendoff a publicat lucrari in domeniul teoriei lingvistice, stiintelor cognitive, cognitiei sociale si starii de constienta. Printre publicatiile sale se numara Semantica si cognitie; Fundamentele limbajului; O sintaxa mai simpla (cu Peter Culicover); Limbaj, constienta, cultura; Gandire si inteles: un ghid al utilizatorului.

Ray Jackendoff este membru al Academiei Americane de Arte si Stiinte, al Asociatiei Americane pentru Avansarea stiintei, al Societatii Americane de Lingvistica si al Societatii de stiinte Cognitive. A fost distins in anul 2003 cu premiul "Jean Nicod" pentru filozofie cognitiva si cu titlul Doctor Honoris Causa al Universitatii Quebec din Montreal. De-a lungul timpului, Ray Jackendoff a fost presedinte al Societatii Lingvistilor Americani si al Societatii de Filozofie si Psihologie. Este membru extern al Institutului Santa Fe si a activat in cadrul Centrului pentru studii avansate in domeniul stiintelor comportamentale si al institutului Wissenschaftskolleg din Berlin. 

O alta fateta a personalitatii sale ni-l dezvaluie pe Ray Jackendoff ca interpret profesionist la clarinet si corno di bassetto. A fost solistul grupului Boston Pops si al altor orchestre din zona orasului Boston. A cantat in recitaluri si concerte camerale cu orchestrele Belmont Chamber Players, Alea III, Brandeis Contemporary Chamber Players, Judith Record Players, Tufts New Music, si, de mai mult de 25 de ani, cu trio-ul sau de suflatori numit No Dogs Allowed. CD-ul realizat impreuna cu pianista Valentina Sandu-Dediu, intitulat  Muzica romaneasca pentru clarinet si pian, a fost editat in anul 2003, iar un CD continand muzica americana, cu pianistul John McDonald, urmeaza sa apara in anul 2012.

Programul vizitei:

- 19 oct. 2011, orele 10, Sala Studio a AMGD - Conferirea titlului de Doctor Honoris Causa d-lui Ray Jackendoff
- 20 oct. 2011, orele 18, Muzeul Etnografic al Transilvaniei - Lansarea editiei in limba romana a volumului A Generative Theory of Tonal Music, de Fred Lerdahl si Ray Jackendoff, MIT Press 1996 (O teorie generativa a muzicii tonale, Cluj-Napoca, Arpeggione, 2011)
- 20 oct. 2011 orele 18:30 Muzeul Etnografic al Transilvaniei Concert cameral - Ray Jackendoff, S.U.A. (clarinet), Valentina Sandu-Dediu, UNMB (pian)
- 21 oct. 2011, orele 10-13, Sala Studio a AMGD - Conferintele sustinute de Ray Jackendoff si Solomon Marcus
- 21 oct. 2011, orele 15-19, Sala de muzicologie a AMGD - Simpozionul Rostire si cantare cu participare nationala
- 19-21 oct. 2011, Foaierul salii Studio a AMGD - Expozitia Niste tarani, Fotograf: Gelu Bogdan

Comentarii Facebook