Profesorul Ioan Aurel Pop, rector al UBB: Cei care vor spitale în loc de catedrale nu sunt creștini

 

Profesorul Ioan Aurel Pop, rector al UBB și președinte al Academiei Române, susține că cei ”care contrapun catedrala altor construcții (spitale și școli) nu sunt creștini”.

 

Preşedintele Academiei Române i-a criticat într-un interviu acordat Ziarului Lumina pe cei care nu sunt de acord cu această construcție, în detrimentul altora – precum spitalele – și i-a numit necreștini.

 

Președintele Academiei Române a fost întrebat dacă pot fi construite catedrala și școli și spitale în același timp, iar Ioan-Aurel Pop a răspuns că ”denigrările și cârtirile acestea nu mă miră prea tare: toate marile construcții laice și religioase ale omenirii care ne încântă astăzi au fost contestate la vremea lor”.

 

”Cei care contrapun catedrala altor construcții (instituții) nu sunt creștini și nu știu că cea mai înaltă școală și cea mai trainică sănătate nu sunt cele ale trupului, ci ale sufletului. Vindecarea odraselor umane de ignoranța minții (întunecimea) și de bolile trupești (suferința fizică) nu se face numai în școlile instituționalizate de stat sau numai în spitalele slujite de medici, ci și în biserici”, a spus istoricul Ioan-Aurel Pop.

 

”Nu din pricina catedralei nu avem noi școli și spitale destule, ci din alte pricini. Ba, aș spune că nu lipsa de școli și spitale este necazul nostru cel mare acum, ci golirea lor de profesori, de elevi suficienți și de medici. Iar neștiința de carte, abandonul școlar, analfabetismul funcțional, plecarea medicilor și asistenților medicali peste mări și țări nu se datorează prea multor biserici și nici credinței prea arzătoare”, a adăugat președintele Academiei Române.

 

Din 2011 când a început construcția, s-au alocat aproape în fiecare an bani de la bugetul de stat pentru catedrală, scrie HotNews. Excepție a făcut anul 2016, dar atunci s-au dat sume importante de bani de la bugetele primăriei capitalei și a celor de sector.

 

În 2011, s-au alocat de la bugetul de stat 10 milioane de lei, în 2012 - 19 milioane de lei, în 2013 - 24 milioane de lei, în 2014 - 47 milioane de lei, în 2015 - 25 de milioane de lei, iar în 2017 circa 25 de milioane de lei.

 

Sume importante au fost alocate de-a lungul anilor și de la bugetele locale. Doar în 2017, de la bugetul primăriei capitalei s-au dat pentru catedrală 19,5 milioane. Tot anul trecut, Primăria sectorului 1 a alocat 20 milioane lei, iar Primaria sectorului 5 a alocat si ea 9 milioane lei pentru catedrală. 

 

În august 2018, Catedrala Mântuirii Neamului a mai primit încă 115,5 milioane de lei de la buget, în urma rectificării bugetare, prin Secretariatul General al Guvernului.

Comentarii Facebook