Profesor UBB, despre provocările din Transnistria: E un loc strategic în raport cu Odesa și posibilitatea rușilor de a ataca marele oraș-port dinspre uscat


După ce o explozie a avut loc în sediul Serviciului de Securitate de la regiunea separatistă Tiraspol, luni seara, siguranța Republicii Moldova a fost pusă sub semnul întrebării. Presa din stânga Nistrului a scris că ar fi vorba de un atac cu lansatoare de grenade și că nu s-au înregistrat victime. Viorel Nistor, lector universitar și doctor la Facultatea de Ştiinţe Politice, Administrative şi ale Comunicării din UBB, a publicat o opinie referitor la motivul pentru care rușii ar încerca să creeze disensiuni în această regiune. Unul dintre acestea, potrivit lectorului UBB, ar putea fi chiar atacarea marelui oraș-port Odesa din regiunea transnistreană.

De ce au început provocările în Transnistria și atacurile suspecte de la Tiraspol? De altfel, pre-anunțate pe ici pe colo prin părți neoficiale.

Cred că e destul să facem un mic exercițiu de logică, de tactică și strategie militară ca să înțelegem câte ceva.

Știm că în nordul și nord-estul Ucrainei, atacul Rusiei a eșuat, iar dacă ar avea aceeași soartă și în sud, pe drept cuvânt, rușii nu-și pot justifica nici lor de ce au pornit războiul. Iar sudul Ucrainei, simplificând, înseamnă trei puncte strategice: Mariupol, Herson și Odesa. Mariupol, prima și cea mai importantă țintă rusească de la începutul războiului, e distrus, e la pământ, a devenit o „rană umanitară”, dar nu s-a predat nici după 60 de zile de atacuri sălbatice, probabil, unice în istorie. Herson e orașul așa-zis cucerit, dar e străjuit la vest de armata ucraineană aflată în ofensivă la marginea acestuia. Iar Odesa, s-a spus, e o cetate inexpugnabilă la un atac pe mare (și mai șubred după scufundarea navei amiral Moscova din Marea Neagră), iar o ofensivă terestră asupra Odesei dinspre Herson (cum am arătat mai sus) e imposibilă în situația dată și greu de schimbat pe termen scurt. Adică din trei puncte strategice, rușii cred/zic că stăpânesc: unul complet, Mariupol (dar nici asta nu-i riguros adevărat), unul pe jumătate, Herson (de fapt,  e în dispută), și al treilea, Odesa, deloc și fără perspective evidente și imediate.

Aici intervine Transnistria, locul ei strategic în raport cu Odesa și posibilitatea pentru ruși de a ataca marele oraș-port dinspre uscat, direcția nord, nord-vest, adică dinspre Republica Moldova. 

Cum s-ar putea face asta? Așa cum s-a spus deja, printr-o acțiune militară rusească în Transnistria, pentru a „salva etnici ruși de agresiunile la care sunt supuși” (pe scenariul Donbass), în acest „no man's land”, rezervația rusească păstrată tocmai pentru asemenea misiuni diversioniste, pe care ar ocupa-o și unde și-ar crea un „cap de pod” și o bază de atac la sol.

Deocamdată, la Tiraspol, la așa-zisul Minister al Securității, s-au spart niște geamuri și a fost găsit la vedere un AG (aruncător de grenade). Nici nu contează, Republica Moldova, cu Transnistria cu tot, e o entitate militară (și umană) „neglijabilă”, peste care rușii vor trece fără scrupule, dacă va fi nevoie și dacă situația o va cere. Din păcate, e posibil să ne apropiem de o asemenea situație tactică. Ce înseamnă asta, nimeni nu știe sigur, pentru că, s-a văzut, de la „ursul rănit” te poți aștepta la orice, de la încălcarea unui tratat diplomatic, până la cele mai mari atrocități posibile. Iar Transnistria, înseamnă Republica Moldova, iar aceasta înseamnă și România”,  scrie Viorel Nistor, pe pagina de Facebook. 

Comentarii Facebook