Prof. Teofil Lung despre fetiţa cu tumora de 1 kg la cap: "Operaţia a fost efectuată cu succes"

 

Fetiţa de 4 ani din Sălaj, care are o tumoră de un kilogram la cap, a fost băgată în sala de operaţie miercuri dimineaţa, la ora 09:00, la Clinica de Chirurgie Maxilofacială Cluj.

"Este vorba despre un copil de 4 ani şi 9 luni, care în urmă cu un an de zile a prezentat o tumoră care s-a dovedit a fi de natură malignă pentru care a fost trimis la Institutul Oncologic, secţia de copii unde i s-au făcut mai multe şedinţe de chimioterapie. Actualmente tumora este într-o evoluţie ascendentă, atât spre baza craniului cât şi în exterior. Are mărimea unui cap de copil, aproximativ un kilogram în partea exterioară", a spus Teofil Lung, Şeful Clinicii de Chirurgie Maxilo-Facială Cluj.

Cazul este unul dificil, motiv pentru care nimeni nu s-a încumetat să o opereze.

"Gravitatea cazului constă în faptul că se dezvoltă spre baza craniului cu prezente elemente importante precum sunt carotida internă care duce sângele la emisfera cerebrală în partea respectivă, vena jugulară internă, elemente nervoase foarte importante, structuri osoase şi aşa mai departe. Faptul că acest copil a făcut mai multe şedinţe de chimioterapie face ca ţesuturile să fie greu abordabile pentru că atunci când le deschidem ele arată precum carnea de pui fiartă şi foarte greu se lucrează în aceste condiţii.

Încercăm să-i facem viaţa mai bună acestui copil, pentru că tumora deja este sângerândă şi a ajuns aici cu o sumedenie de viermi pe ea. Deci vă daţi seama este într-o stare precară, şi repet că scopul noastru este să-i îmbunătăţim calitatea vieţii acestui copil", a spus Şeful Clinicii de Chirurgie Maxilo-Facială Cluj.

 

Caz ȘOCANT! O fetiță cu o tumoră de un kilogram la cap va fi operată la Cluj - VIDEO

Pentru că tumora este într-o faza avansată, riscurile sunt şi ele mari. "Riscurile sunt foarte mari din toate punctele de vedere. Extensia tumorei în lojele profunde ale feţei este una dintre cele mai problematice lucruri, pentru că nervul facial care are legătură cu toată musculatura şi tegumentele hemifeţei respective este deja prins în tumoră şi copilul are deja paralizie facială", a conchis profesorul Teofil Lung.


Teofil Lungu, Şeful Clinicii de Chirurgie Maxilo-Facială Cluj a precizat că după operaţie va veni cu informaţii despre cât de dificilă sau nu a fost operaţia, dar şi despre posibilele probleme întâmpinate pe parcursul acesteia.

 

Profesorul Teofil Lung a declarat pentru Știri de Cluj că operația va începe la ora 9.00 si ar putea dura 5 ore.

 

_____________________________________________________________________________________________

UPDATE

 

"Operaţia a fost efectuată cu succes, iar tumorea fiind îndepărtată", a spus profesorului Teofil Lung, Şeful Clinicii de Chirurgie Maxilo-Facială Cluj.

 

 

Comentarii Facebook