Procurorul Turcus, de la Parchetul Militar Cluj, a jucat in echipa Securitatii cu numele lui Ovidiu Sabau


Anchetatorul militar Septimiu Turcus, de la Parchetul Militar Cluj, a fost deconspirat de catre Consiliul National pentru Studierea Arhivelor Fostei Securitati ca fiind un colaborator al fostei Securitati a Statului.

Potrivit unui document emis de CNSAS, procurorul militar Turcus a fost racolat in octombrie 1989 si a avut numele de cod "Sabau". Misiunea: supravegherea informativa a statiei de preparare a minereului de bauxita la statia Chistag, judetul Bihor.

Potrivit cercetatorilor de la CNSAS, procurorul Turcus a fost racolat in data 23.10.1989 si, in scurta perioada de colaborare cu ofiterii de securitate, a dat o nota informativa despre calitatea necorespunatoare a bauxitei, deoarece personalul indeplinea alte sarcini.

Deconspirarea procurorului militar Turcus, care in prezent are gradul de maior de justitie militara, s-a facut la cererea revolutionarului Sorin Iliesiu, care cere aplicarea lustratiei in domeniul administritiv si judiciar. Lustratia prevede ca toti cei care au lucrat pentru organele de securitate sau au indeplinit functii in fostul Partid Comunist sa nu mai poate lucra cinci ani pentru statul roman. Pentru ca nu a furnizat decat o singura nota informativa, CNSAS a stabilit ca procurorul Turcus nu a facut politie politica.

Din CTC-ist a ajuns procuror

In momentul in care a acceptat sa lucreze pentru Securitate, Septimiu Turcus era angajat pe postul de controlor tehnic de calitate la mina de bauxita. "Cautau informatii despre subminarea economiei nationale. Eu aveam vreo 19 ani pe atunci si cand am auzit asa cuvinte marete am fost impresionat. Cand am constatat prima neregula am scris o nota informativa. A trecut mult timp de atunci, dar faptul ca am acceptat sa lucrez pentru Securitate nu cred ca ma face lustrabil", a preciazat anchetatorul militar.

Turcus a povestit si cum a ajuns sa joace in "echipa" Securitatii, cu numele de Sabau. "M-au intrebat ce pasiuni am si am zis ca fotbalul. M-au intrebat daca imi place de Ovidiu Sabau si am zis ca da si asa am ramas cu numele de cod Sabau", a mai adaugat procurorul.

 

Comentarii Facebook