Procesul lui Sorin Apostu, stramutat la Targu Mures pentru ca fostul primar era victima unei "campanii de presa"


Judecatorii de la Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) au admis cererea de stramutare a procesului lui Sorin Apostu si Calin Stoia la Targu Mures, motivand ca fostul primar este victima unei "campanii locale de presa".

"Petitionarul Apostu Sorin a solicitat stramutarea cauzei de la Curtea de Apel, apreciind ca desfasurarea normala a procesului nu mai este posibila in fata acestei instante, intrucat impartialitatea judecatorilor ar fi afectata din pricina mediatizarii excesive a cauzei in care este cercetat.

In continutul cererii, petentul a mai sustinut ca la judecarea cererii de liberare sub control judiciar a existat o presiune constanta asupra judecatorului caruia i-a fost repartizat dosarul spre solutionare, prin prezenta in sala de judecata a reprezentantilor mass-media, iar mediatizarea excesiva a cauzei a determinat o atitudine ostila manifestata fata de inculpat", au sustnut aparatorii lui Sorin Apostu in cererea de stramutare a procesului.

Avocatii sustin ca presiunea presei a fost resimtita si de procurorul de caz. "Presiunea exercitata de mass-media asupra procurorului de caz a fost mai mult decat evidenta, intrucat pozitia acestuia a fost una lipsita de impartialitate, motiv pentru care ancheta nu s-a desfasurat cu respectarea dreptului la aparare si a principiului egalitatii armelor. (...) S-a mai invederat faptul ca la dispozitia presei s-au pus majoritatea probelor de la dosar, inclusiv continutul interceptarilor telefonice, care apoi au fost redate in cotidienele centrale si locale, ori de catre principalele posturi de televiziune", se mai arata in cerere.

"Inalta Curte constata ca in raport de actele depuse de petent se confirma sustinerile acestuia, anume ca este subiectul unei campanii in presa locala, perceputa de petent ca un mijloc de presiune asupra magistratilor instantei in scopul influentarii solutiei procesului", au precizat judecatorii de la ICCJ, in motivarea sentintei prin care au aprobat cererea de stramutare.

Instanta recunoaste ca nu exista indicii ca judecarea cauzei la Curtea de Apel Cluj s-ar face intr-un mod impartial, dar admite cererea de stramutare pentru "inlaturarea oricaror suspiciuni si pentu asigurarea dreptului la un proces echitabil".

 

Fostul primar Sorin Apostu a fost trimis in judecata pentru fapte de coruptie, fiind arestat in noaptea de 10 spre 11 noiembrie.

 

Dosarul a fost trimis miercuri, 7 martie, la Curtea de Apel Targu Mures, iar instanta va anunta un termen pentru urmatoarea infatisare.

 

Dosarul Sorin Apostu a plecat pe "furis" de la Curtea de Apel Cluj

Comentarii Facebook