Miercuri 24 Aprilie

Primul proces pe climă din România a început, la Cluj-Napoca


Primul proces pe climă din România are loc la Cluj! Luni, 10 aprilie, Curtea de Apel Cluj a decis să respingă excepțiile ministerelor, care ar fi blocat primul proces pe climă din România și a dispus, astfel, începerea judecății pe fond.

Amintim că, Comunitatea Declic a deschis, la începutul acestui an, primul proces pe climă din România, în care Statul Român a fost chemat în judecată. La primul termen de luni, instanţa a respins excepţia lipsei calităţii de interes a Declic şi excepţia prematurităţii solicitării amendării instituţiilor, ridicate de Ministerul Mediului şi Ministerul Energiei.

Tot luni, asociaţiile Bankwatch România şi 2Celsius au depus cereri de intervenţie, alăturându-se astfel Asociaţiei Declic în acest demers.

A venit vremea să analizăm atent cine poartă de fapt răspunderea pentru criza climatică în care ne aflăm. România este pe un ruşinos loc 3 din coadă într-un clasament la nivelul UE privind capacitatea instalată de energie solară şi eoliană pe cap de locuitor, în ciuda potenţialului semnificativ. Practic, între 2016 şi 2021 nu s-a pus în funcţiune nicio nouă capacitate bazată pe aceste surse. Guvernul României, în loc să accelereze aceste soluţii, a oferit ani la rând cecuri în alb marilor poluatori, majoritatea companii de stat, scoţând în evidenţă mai degrabă responsabilitatea individuală a cetăţenilor. Suntem încrezători că acest proces va reechilibra balanţa”, a declarat Ioana Ciută, preşedintele Bankwatch România.

Comentarii Facebook