Presa maghiară din Ardeal acuză Jandarmeria că ”extremiștii români” sunt tratați mai blând, față de cei maghiari


Jandarmeria Română este acuzată că că aplică standarde duble atunci când intervin împotriva manifestărilor antimaghiare ale ”extremiştilor români”, față de cei maghiari, scrie portalul Krónika, citat de hirado.hu.

Presa maghiară a ajuns la această concluzie după ce s-a aflat că Jandarmeria din judeţul Satu Mare a aplicat o singură amendă ”extremiştilor români” care au încercat să perturbe dezvelirea statuii poetului Kölcsey la Carei, pe 12 aprilie, la care a participat președinta Ungariei. Colonelul Ovidiu Adrian Popa, comandantul jandarmeriei, a declarat: s-a dat o singură amendă de 500 de lei pentru tulburarea ordinii şi liniştii publice.

Jurnaliștii maghiari spun că amenda este ridicolă, pentru că la dezvelirea statuii lui Ferenc Kölcsey din Carei, la care a participat şi preşedinta Ungariei, Katalin Novák, au avut loc manifestări vădit antimaghiare, cu caracter instigator.

Portalul Krónika reaminteşte pe de altă parte că lui Balázs Izsák, preşedintele Consiliului Naţional Secuiesc (CNS), i s-a aplicat de către Jandarmeria Judeţeană Mureş o amendă de două ori mai mare, în valoare de 1000 de lei, pentru organizarea demonstraţiei de la Târgu Mureş, cu ocazia Zilei Libertăţii Secuieşti, pe 10 martie. Totodată, forţele de ordine româneşti i-au acuzat pe organizatori de şovinism şi au susţinut că demonstraţia paşnică de la Târgu Mureş a reprezentat un risc pentru securitatea naţională a României, se mai arată în articol.

Ce replică a oferit Jandarmeria

Încercarea de a alătura o instituţie a statului care, prin statut, regulamente şi legislaţie, asigură în mod nediscriminatoriu, fără a face distincţii pe criterii etnice, religioase, economice sau de altă natură, siguranţa tuturor cetăţenilor, este inadecvată şi nu corespunde realităţii obiective prezentate distorsionat şi tendenţios pe un portal de origine maghiară. Reafirmăm cu fermitate, aşa cum o facem de fiecare dată când există acuzaţii nefondate la adresa instituţiei, faptul că Jandarmeria Română acţionează permanent, în mod transparent, nediscriminatoriu şi echidistant pentru îndeplinirea principalului nostru obiectiv, acela de a asigura un serviciu public care să răspundă nevoilor de siguranţă ale tuturor cetăţenilor, indiferent de etnia din care fac parte”, a transmis, miercuri, Jandarmeria Română.

Denunţăm public orice altă încercare de a insinua, denigra sau induce ideea unor acţiuni care transcend statutul nostru profesional. Totodată, ne reafirmăm disponibilitatea de a coopera, în mod transparent şi principial, cu toţi reprezentanţii organizaţiilor sociale, indiferent de apartenenţa lor etnică”, a mai transmis Jandarmeria.

Capture.JPG

Comentarii Facebook