Preotul Matei Boila a murit. Nepotul lui Iuliu Maniu va fi îngropat în 30 august

 

Preotul Matei Boila, nepotul lui Iuliu Maniu, a murit joi, 27 august, la ora 4.00. 

 

Matei Zaharia BOILĂ s-a născut la 17 aprilie 1926, în Blaj, fiul profesorului Zaharia Boilă şi al Clarei Pop (fiica surorii lui Iuliu Maniu). A absolvit Seminarul Pedagogic din Cluj-Napoca şi Liceul Gheorghe Lazăr din Sibiu.

 

Din 1945 a fost membru al Partidului Naţional Ţărănesc Creştin Democrat şi secretar al organizaţiei Cluj a Tineretului Universitar Naţional Ţărănesc. A fost arestat de mai multe ori şi condamnat pentru activitate politică naţional-ţărănistă. A absolvit Facultatea de Ştiinţe Juridice din Cluj, în 1951.

 

În 1952 a fost arestat în lotul foştilor demnitari, luptători anti-comunişti din partidele politice istorice şi trimis la Canal. A petrecut zece ani de detenţie în închisorile comuniste.

 

S-a căsătorit, în 1965, cu Maria Fărcaş şi au avut patru copii. A fost hirotonit diacon la 1 ianuarie 1977, de către PS Iuliu Hirţea şi preot, la 15 august 1977, în localitatea Reghin, de către IPS Alexandru Todea.

 

Preotul Matei Boila a primit în 2003 de la Fericitul Papă Ioan Paul al II-lea, titlul pontifical de Prelat Onorar, iar în decembrie 2013 i s-a decernat Distincţia "Sfintei Cruci pentru Biserică şi Pontif" din partea Sfântului Părinte Francisc.

 

Slujba de înmormântare va avea loc duminică, 30 august 2015, la ora 13.00, în Cimitirul Central din Cluj-Napoca.

Comentarii Facebook