Premierul Emil Boc si vicepremierul Ungariei Semjen Zsolt inaugureaza sambata statuia lui Matei Corvin din Cluj

Statuia lui Matei Corvin din Piata Unirii din Cluj va fi inaugurata oficial sambata, 2 aprilie, dupa ce in ultimul an a fost supusa unui proces de restaurare.

 

"Inaugurarea statuii lui Matei Corvin va avea loc sambata in Piata Unirii din Cluj-Napoca. Din partea Guvernului Romaniei vor rosti discursuri premierul Emil Boc, ministrul Culturii si Patrimoniului National, Kelemen Hunor, si secretarul de stat Vasile Timis. Din partea Guvernului ungar vor fi prezenti viceprim-ministrul Semjen Zsolt, ministrul Resurselor Nationale, Rethelyi Miklos, si secretarul de stat Szacs Géza. Aceasta restaurare a fost posibila datorita eforturilor comune ale Guvernelor Romaniei si Ungariei, ambele participand cu sume egale la restaurarea statuii", se arata intr-un comunicat al Ministerului Culturii din Romania.

 

Potrivit aceleiasi surse, la ceremonie va lua cuvantul si Tokes Laszlo, vicepresedintele Parlamentului European. Statuia va fi sfintita de reprezentanti ai bisericilor maghiare din Romania.

 

Lucrarile de restaurare a statuii lui Matei Corvin au demarat in 2010 si au costat 800.000 de euro. Suma necesara a fost asigurata de Guvernele Romaniei si Ungariei, in parti egale.

 

Lucrarile au fost finalizate la sfarsitul anului trecut, dar autoritatile din cele doua tari nu s-au pus de acord pana acum asupra unei date de inaugurare a statuii.

 

Vezi si

Statuia lui Matei Corvin "dezvelita" de clujenii satui de tergiversarile politice - VEZI VIDEO si FOTO

Comentarii Facebook