​​Premieră în România, tabăra Yuppi Camp pentru copii bolnavi cronic și frații lor. Îi ajută pe cei mici în lupta cu boala!


Yuppi Camp organizează în această vară, pentru prima dată în România, o tabără gratuită de terapie prin experiență dedicată atât copiilor bolnavi cronic, cât și fraților lor. Tabăra își propune creșterea stimei de sine a copiilor bolnavi, reducerea stresului, îmbunătățirea interacțiunilor interpersonale și a comunicării emoțiilor, dar și consolidarea legăturii dintre fratele bolnav și cel sănătos. Tabăra de Frați va avea loc la Șăulia, județul Mureș, între 20 și 23 august și așteaptă copii cu cancer sau cu boli autoimune cu vârste între 6 și 18 ani, alături de frații lor, în total aproximativ 50 de copii.

Copiii bolnavi și cei sănătoși vor participa la activități de terapie prin experiență: vor trage cu arcul, vor face alpinism, canotaj, vor participa la ateliere de teatru, dans, lucru manual, magie și vor avea parte de multe jocuri. Unul din obiectivele acestor activități la care frații participă împreună este de a consolida relația dintre ei, de a reduce eventualele tensiuni, de a-i apropia unul de celălalt. Astfel, ei se vor putea sprijini atât în tabără, cât și în viața de zi cu zi, odată cu întoarcerea acasă. 

Viața unei familii se schimbă radical odată cu diagnosticarea copilului cu o boală cronică și/sau gravă. Viața cu boala înseamnă o nouă viață, o altă viață. O viață mai grea atât pentru copil, cât și pentru părinți și frați. Locul micilor bucurii cotidiene este luat de neputință, frică și anxietate - nu se știe ce aduce ziua de mâine, deoarece bolnavii cronic nu se vindecă niciodată de boala lor. Dezvoltarea fizică și psihică a copilului este îngreunată de izolare socială și grijă excesivă. Boala face mai dificilă exprimarea emoțiilor și îi îndepărtează pe copii de frații sănătoși și de ceilalți membri ai familiei”, a detaliat Yuppi Kocsis Kincső Hanna, directoarea profesională al Yuppi Camp, coordonatoarea taberei pentru frați.

De zece ani încoace, la Yuppi Camp ajutăm copiii bolnavi cronic și familiile lor să depășească aceste momente grele cauzate de boală, deoarece noi credem că toți copiii merită să aibă șansa la copilărie. În urma succesului taberelor pentru familii organizate, din 2017, an de an, am decis să dezvoltăm o nouă tabără, tabăra pentru frați. Boala fură, deseori, nu doar copilăria copilului bolnav, ci și a fraților săi, de aceea credem că este foarte important să oferim șansa acestor copii să se apropie unul de celălalt, să clădească amintiri împreună, să se înțeleagă reciproc mai bine, să-și întărească relația”, a precizat coordonatoarea.

În vara lui 2022 Yuppi Camp organizează trei tabere și un week-end pentru familii: 

  • 3-9 iulie: Tabăra pentru copii și tineri cu diabet cu vârsta între 7 și 18 ani
  • 20-23 august: Tabăra de Frați (pentru copii cu cancer sau cu boli autoimune cu vârsta între 6 și 18 ani și frații lor) 
  • 25-28 august: Tabăra de Familii (pentru copii cu cancer sau cu boli autoimune cu vârsta între 0 și 7 ani și familiile lor)
  • 24-25 septembrie: Weekendul de Familii (pentru copii bolnavi cronic cu vârsta între 0 și 18 ani și familiile lor) 

Participarea copiilor în tabără este gratuită, iar înscrierile prin medicul curant sau medicul de familie sunt în continuare deschise. Mai multe informații despre tabere și Yuppi Camp puteți afla pe pagina web www.yuppicamp.ro, pe Facebook-ul și Instagramul Yuppi Camp, precum și de la colega responsabilă pentru înscrieri, Laura Ruszkai: 0745546853, camper@yuppicamp.ro. 

Asociația Mișcare de Tabără Yuppi există din 2011, la Cluj-Napoca, și oferă tabere gratuite de terapie prin experienţă copiilor și adolescenților cu cancer, diabet sau alte boli autoimune, alături de familiile lor. De la începuturi până acum au beneficiat de terapia prin experiență 1.266 de copii, adolescenți și familiile lor din întreaga țară, alături de 1.116 voluntari în 25 de tabere fizice, precum și în 11 activități și tabere online. Suntem prima tabără din România care utilizează metoda revoluţionară a terapiei prin experienţă: activitățile din tabără - alpinism, canotaj, echitație, tir cu arcul, etc - îi ajută pe participanți să-şi redescopere încrederea în sine, le crește gradul de independență şi le oferă resurse emoţionale esenţiale în lupta cu boala - fapt dovedit de studii științifice.

Comentarii Facebook