Prefectul Clujului, Aurel Cherecheș: Niciunul dintre pontoanele de pe Tarnița nu are autorizație


Prefectul Clujului a precizat că niciunul dintre pontoanele de pe lacul Tarnița nu are autorizație, fiind amendate cu 35.000 de lei.

Aurel Cherecheș a fost în week-end -ul trecut la un control pe lacul Tarnița alături de Garda de Mediu, reprezentanții Hidroelectrica SA, cei de la Administrația Bazinală Someș Tisa pentru a verifica legalitatea pontoanelor și a bărcilor de pe lac.

Închirerea unui ponton începe de la 1000 de lei, dar poate ajunge și la câteva mii de lei pentru cele cu puncte superioară. Prețul de vânzare a unuia începe de la 3.500 de euro, la cele simple și mici, și poate ajunge la 15.0000 de euro, conform OLX.ro.

Amenzile aplicate proprietarilor de pontoane au fost de 35.000 de lei, în plus cei de la Hidroelectrica au primit ordin de a realiza un regulament, care acum surprinzător lipsește,  pe baza căruia se poate face navigația pe lacul de la Tarnița. ”Le-am cerut ca până vineri, 13 septembrie, să realizeze acest regulament pentru a se putea face controale. Acum, nu există un regulament care să stabilească cum se poate circula cu bărcile. Poate intra acolo și un petrolier, dacă are actele în regulă de la Căpitănia Dej”, a declarat Aurel Cherecheș.

Cei de la Căpitănia Dej, care emite brevetele de navigație, înmatriculează ambarcațiunile și verifică dacă sunt respectate normele de siguranță (între altele), nu pot face nimic fără acest regulament al Hidroelectrica, care va stabili ce fel de ambarcațiuni pot circula pe lacul de la Tarnița. Acum, Căpitănia verifică numai dacă actele celor care conduc ambarcațiunile sunt vizate și dacă aceste bărci, pontoane nu sunt în pericol de scufundare. Regulamentul cerut Hidroelectrica, administratorul lacului, ar puteasă prevadă interzicerea totală a motoarelor, cu excepția celor electrice, sau chiar interzicerea totală a navigației, cu excepția cazurilor de urgență.

Untitled1.png

La Tarnița sunt sute de case de vacanță și foarte multe au pontoane construite fără nicio autorizație. În ultimii ani numărul a explodat, pentru că mulți au închiriat aceste pontoane cu motor pentru petreceri. În această vară, lacul Tarnița a semănat cu litoralul Mării Negre.

Pe lac aterizează și un avion fără nicio problemă, iar multe case de vacanță deversează dejecțiile direct în apa care ajunge la robinetul cluejnilor. 

Lacul Tarnița, ”lacul șmecherilor”, unde se bănuiește că fosele septice erau deversate în mijlocul lacului - FOTO

Comentarii Facebook