Praful Saharian, văzut cu ochiul liber la Cluj, periculos pentru sănătate! Măsurătorile au arătat o înrăutățire semnificativă a calității aerului


Meteorologii anunță că norul de praf saharian se menține pe teritoriul României până pe 2 aprilie, iar depuneri de praf vor fi observate în Vest, Nord și Centru, unde sunt prognozate ploi. La Cluj, praful a fost vizibil cu ochiul liber, iar măsurătorile au arătat o înrăutățire semnificativă a calității aerului, cu valori peste media admisă de Organizația Mondială a Sănătății.

Fenomenul aduce nu doar disconfort, ci și probleme pentru copii, vârstnici sau persoanele cu afecțiuni respiratorii. Medicii ne sfătuiesc ca, în astfel de situații, să purtăm mască de protecție.

Expunerea la praful saharian poate provoca iritații sau chiar infecții respiratorii. 

Alexandru Luchian, fondatorul proiectului Strop de Aer: Din Sahara se ridică praf și un curent de aer îl duce peste Atlantic sau peste Mediterană. De ieri se vede și în Vest: Timișoara, Oradea. Este în atmosferă până la 5 mii de metri, dar particulele mici au ajuns la nivelul solului, pentru tvrinfo.ro.

În fiecare an ne confruntăm cu cel puţin două episoade de praf saharian care ajunge în România adus de curenţii din Nordul Africii. Nisipul fin din componenţa norului de praf conţine magneziu, fier, calciu şi granule de fosfor, chiar şi mercur.

​​Concentraţia de elemente nocive este foarte mare şi poate afecta nu doar persoanele cu probleme respiratorii, ci şi pe cele sănătoase. Particulele de praf inhalate ajung pe căile respiratorii unde sunt detectate de celulele epiteliale şi activează macrofagele (o subcategorie a globulelor din sânge cu rol în cadrul sistemului imunitar) şi celulele imune. Acestea eliberează citokine şi alte molecule inflamatorii care au efecte asupra plămânului în diferite boli respiratorii. De asemenea, în cazul persoanelor cu boli respiratorice cronice, acestea pot dezvolta episoade de wheezing (respiraţie şuierătoare) şi chiar insuficienţă respiratorie uşoară.

Sursa foto: Sergiu Razvan

Comentarii Facebook