Vineri 11 Octombrie

Povestea uneia dintre cele mai frumoase clădiri în stil neorenascentist ale Clujului! O recunoașteți?/Indiciu: aparține UMF Cluj -FOTO


Povestea unei capodopere arhitectonice din Cluj: Pavilionul Anatomia

În inima orașului Cluj-Napoca, ascunsă printre clădirile moderne și agitația cotidiană, se află una dintre cele mai frumoase și emblematice clădiri destinate educației studenților: Pavilionul Anatomia, ce aparține Universității de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj.

Clădirea, ce urmează să fie reabilitată cu fonduri europene și fonduri proprii UMF Cluj, reprezintă o bijuterie arhitectonică de care ar fi fost mare păcat să fie lăsată să se degradeze.

Construit în stil neo-renascentist, Pavilionul Anatomia atrage privirile trecătorilor cu fațada sa impunătoare placată integral cu cărămidă aparentă. Decorațiile elaborate, realizate din calcar, includ socluri, brâuri, cornișe, ancadramente și portașuri, care completează armonios arhitectura clădirii. Cu o suprafață impresionantă de peste 1400 de metri pătrați și un parc propriu de aproximativ 6000 de metri pătrați, clădirea Anatomia, nu trece neobservată. 

Pavilionul Anatomia a fost dotat, încă de la început, cu săli de disecții, săli de autopsii, amfiteatre și săli de curs, toate menite să ofere cele mai bune condiții pentru studiul și practica medicală. În plus, clădirea adăpostea două muzee de o valoare inestimabilă pentru domeniul medical: Muzeul Institutului de Anatomie și Muzeul Institutului de Anatomie Patologică.

Muzeul Institutului de Anatomie era renumit pentru colecția sa bogată de schelete, cranii, ansambluri osoase și multe alte exponate care ajutau studenții să înțeleagă structura și funcționarea corpului uman. De cealaltă parte, Muzeul Institutului de Anatomie Patologică adăpostea nu mai puțin de 3500 de exponate de organe și țesuturi, fiecare povestind câte o lecție despre diversele afecțiuni și anomalii ale corpului uman.

În anii ce au urmat celui de-al Doilea Război Mondial, clădirea a trecut printr-o extindere care astăzi adăpostește Institutul de Medicină Legală, continuând astfel tradiția sa academică și de cercetare.

Începând cu data de 25 martie 2024, Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” derulează proiectul „Modernizare și reabilitare structură educațională Clădire Anatomie, str. Clinicilor nr. 3-5, Cluj-Napoca”, cod SMIS 304325. Acest proiect este cofinanțat prin Fondul European pentru Dezvoltare Regională (FEDR), în baza contractului de finanțare nr. 10/25.03.2024 încheiat cu Agenția de Dezvoltare Regională Nord-Vest, în calitate de Autoritate de Management pentru Programul Regional Nord-Vest 2021-2027.

Valoarea totală a proiectului este de 55.989.924,16 lei, din care asistența financiară nerambursabilă este de 31.892.414,39 lei, 16.271.649,00 lei reprezentând valoarea cofinanțării Uniunii Europene (FEDR) și 15.620.774,39 lei - valoarea eligibilă nerambursabilă din bugetul național. Contribuția proprie a beneficiarului este de 24.097.509,77 lei.

Acum, Pavilionul Anatomia urmează să fie reabilitat, un proiect realizat în parteneriat cu Agenția de Dezvoltare Regională Nord Vest. Această renovare nu doar că va restaura splendoarea originală a clădirii, dar va aduce și îmbunătățiri necesare pentru a asigura că viitoarele generații de studenți vor beneficia de cele mai bune condiții de studiu.


Comentarii Facebook