Povestea clujeanului care a transportat 50 de milioane de măști de protecție în Asia și Europa, supranumit ”mogulul” pandemiei


Clujeanul Ovidiu Olea, stabilit în Hong Kong, unde conducea o afacere de fintech, a devenit de la startul pandemiei un ”mogul al măștilor de protecție. 

Publicația ”The Guardian” a relatat povestea lui Ovidiu Olea, care a pornit de la dorința de a cumpăra, în ianuarie 2020, măști de protecție pentru angajații lui, și a ajuns la a vinde 50 de milioane de măști în toată lumea, tone de dezinfectant, iar acum vrea să producă măști în România.

Dacă Ovidiu Olea este uimit de faptul că s-a transformat dintr-un antreprenor în finanţe într-un mogul al măştilor în numai patru luni, nu arată niciun semn că ar fi. Tranziţia a început inofensiv. La sfârşitul lunii ianuarie, când coronavirusul s-a extins dincolo de Wuhan, Olea a decis că va cumpăra măşti pentru angajaţii săi. Locuieşte în Hong Kong, unde conduce o firmă de tehnologie de plată. Personalul său nu este mare - doar 20 de angajaţi - dar găsirea chiar şi a câteva sute de măşti s-a dovedit a fi grea. O parte a problemei a fost că anul trecut, după ce protestatarii din Hong Kong au folosit măşti pentru a-şi ascunde identitatea, guvernul chinez a restricţionat proviziile de pe continent. Înainte de pandemie, jumătate din măştile lumii erau fabricate în China; acum, odată cu producerea în regim forţat, această cifră poate ajunge la 85%. Dacă China nu îţi trimite măşti, probabil că nu vei avea. Nu avem măşti, au spus farmaciile locale Olea, dar dacă găsiţi dumneavoastră, le vom cumpărăm noi de la dvs”, scrie cotidianul britanic. 

El a cumpărat în ianuarie 500.000 de măști din Africa de Sud și a avut nevoie de protecție armată pentru a le putea duce la aeroport, de teama bandelor locale și a jefuitorilor. 

Din februarie, pe măsură ce pandemia s-a strecurat în jurul planetei, a cumpărat şi vândut pe un alt milion de măşti N95 de la North Safety Products. În martie, Olea a devenit distribuitor de măşti cu trei pliuri chinezeşti, de asemenea, cele pe care aproape toată lumea optează acum să le poarte. El a vândut măşti guvernului din Hong Kong, ţărilor europene, prin diplomaţii lor din Hong Kong şi China, şi companiilor europene, care le doreau pentru angajaţii lor. Olea spune că a vândut aproximativ 48 de milioane de măşti”, relatează The Guardian. 

El a vorbit despre afacerile făcute și cu cei de la ”Adevărul”. Olea a spus că va produce în România măști pentru copii. 

Acesta a importat și 58 de tone de dezinfectant din România, înainte cu două luni de izbucnirea pandemiei. 

Afacerea cu gel dezinfectant  aproape că l-a dus în pragul falimentului: ”Am avut o mare aventură cu zborul din România. Era să dau faliment. Întârzierea aeronavei cu o săptămână m-a costat peste 400.000 euro. Toţi clienţii din Hong Kong care au plătit în avans marfa au vrut banii înapoi, astfel că am achitat fiecare ban, fără să cârcotesc. Aşa îţi menţii reputaţia, chiar dacă nu era scris în contract”. 

A fost la un pas să achite 275.000 de euro în contul unui infractor, dar agentul de handling de la Otopeni i-a salvat pielea. A pierdut 400.000 de euro, pentru că marfa nu a ajuns la timp, dar apoi a ieșit pe profit.

Recent a trimis gel dezinfectant în România și a cumpărat utilaje pentru a produce măști pentru copii în România. 

Orice mască ajută. Ce ajută mai mult şi menţinerea unei distanţe fizice. Peste 1,80 metri scade vertiginos transmiterea virusului. Portul măştii este un gest de bun-simţ, e o dovadă de responsabilitate. Dacă tuşesc, masca opreşte picurii  de salivă şi-i protejez pe ceilalţi”, a mai spus acesta. 

Olea susţine că atunci când cumpărăm o mască, aceasta trebuie să aibă certificat de conformitate şi să scrie pe cutie dacă au fost testate. ”Ar trebui să ştim cât filtrează şi dacă au fost testate. Şi pe un borcan de zacuscă scrie când a fost produs, cine l-a produs, ingredientele. Cu atât mai mult ar trebuie să fim informaţi în ceea ce priveşte un dispozitiv medical”. 

El va produce măști pentru copii, deoarece acestea vor deveni obligatorii o dată cu redeschiderea școlilor. 

Comentarii Facebook