Povestea castelului uitat al Clujului, păzit de inorogi. Din splendida construcție a rămas doar o ruină - FOTO


La doar câțiva kilometri de Dej, în localitatea Mănăstirea, se află castelul Kornis, rămas acum doar o ruină.

Povestea clădirii a început undeva între anii 1573- 1593, atunci când castelul a fost construit pe domeniul de la Szentbenedek, donat prefectului de Dej din perioada aceea, de către principele Transilvaniei. 

Castelul a intrat în proprietatea familei Kornis în anul 1600, după nunta fiicei prefectului cu Baltazar (Boldizsár) Kornis, de-a lungul anilor fiind construite mai multe clădiri secundare, inclusiv un etaj superior și trei turnuri octogonale de colţ şi un bastion în formă de pană.

Urmașii familiei Kornis au renovat castelul care fusese deteriorat în timpul revoltei Curuților. 

Captură de ecran 2024-04-20 104658.png

În anul 1720, Zsigmond Kornis a construit două noi bastioane octogonale în partea sudică şi a refăcut turnul de la intrarea în castel, turn care există şi în zilele noastre.

Clădirea era decorată la vremea aceea cu fresce pe tavane și decorațiuni din piatră de tuf vulcanic de Dej.

Din păcate, în timpul celui de-al doilea război mondial, o mare parte din castel a fost distrusă.

După 1944 a fost reclădită numai o parte a zidăriei, pe la sfârșitul anilor 40’ ultimul stăpân al domeniului, Kornis Karoly luând decizia să părasească definitiv localitatea.

Adevărata tragedie a avut loc în anii 1950-1951, atunci când, hotărâți să transforme castelul în siloz și școală, comuniștii au distrus o mare parte din patrimoniul cultural al clădirii. 

Kornis_Castle_in_Manastirea,_Cluj_County_005.jpeg

Timp de câteva zile au ars colecția impresionantă de cărți rare a familiei chiar în curtea castelului.

Cele peste 9000 de volume au fost incendiate, fiind distrusă atunci și colecția de istorie naturală, potrivit art historia.

Castelul a devenit celebru pentru cei doi inorogi care îi păzeau intrarea. Din păcate, nu au existat însă lucrări serioase de refacere a castelului și domeniului, acesta ajungând astăzi în ruine. 

Kornis_Castle_in_Manastirea,_Cluj_County_015.jpeg

Nici inorogii nu au avut o soartă mai bună, fiind demontați și duși la loc sigur după ce au fost găsiți într-un șanț, în urma unei tentative nereușite de furt.

Castelul a fost retrocedat şi aparține în prezent, ultimei moştenitoare a familiei Kornis. Primăria nu are dreptul de a interveni în nici un mod pentru renovarea sau valorificarea sa, căutându-se soluţii în acest sens.

Foto: art-historia/Roamata/ Primăria Comunei Mica

Comentarii Facebook