Miercuri 24 Aprilie

Pot fi CONFISCATE mașinile cumpărate de la SAMSARII arestați la Cluj?

 

Polițiștii de la investigarea fraudelor din cadrul IPJ Cluj au reținut după razia de sâmbătă dimineața, de la Târgul Auto Florești, 17 persoane, care se ocupau cu aducerea în țară a mașinilor second hand din UE, dar nu plăteau TVA.

 

În total, conform unor surse, ar fi vorba despre 10.000 de mașini care au fost vândute prin diverse firme în toată țara. Polițiștii clujeni susțin că samsarii foloseau ”frauda de tip carusel”. Adică ”operatorul economic din țara de origine facturează fără TVA (deoarece efectuează o livrare intracomunitară, care intră în categoria operațiunilor scutite de TVA cu drept de deducere), iar operatorul economic din țara de destinație va aplica regimul taxei inverse pentru această operațiune (deoarece efectuează o achiziție intracomunitară, calculând și înregistrând TVA aferent achizițiilor intracomunitare, la cota de impozitare a țării sale, atât ca TVA colectat, cât și ca TVA deductibil, fără însă a o plăti efectiv)”.

 

Cine sunt samsarii reținuți după RAZIA de la PIAȚA AUTO din Florești? Ei foloseau ”frauda de tip carusel” - EXCLUSIV

 

În România nu se mai plătea TVA, pentru că firma importatoare a mașinilor, după ce aduna o sumă cosiderabilă, era băgată în faliment. Aceste firme sunt numite ”firme ”bidon”, colectoare a unor obligații fiscale privind TVA, care nu vor fi niciodată achitate”.

 

După razia de sâmbătă au fost confiscate 34 de autoturisme, în valoare de 700.000 de euro.

 

Unele surse din cadrul rândul anchetatorilor au precizat pentru Știri de Cluj că cei care au cumpărat autoturisme de la aceste firme, dar sunt de bună credință, nu au de ce să se teamă. ”Dacă vor fi stabilite legături între cumpărători și acești evazioniști, atunci mașinile ar putea fi sechestrate pentru recuperarea prejudiciului”, a precizat unul dintre anchetatori. 

 

Din cele 17 persoane reținute pentru 24 de ore, după razia de sâmbătă, 15 au fost prezentate de procurorii clujeni în fața judecătorului, fiind plasate în arest la domiciliu.

Comentarii Facebook