Poluare cu petrol pe Someșul Mic. Sursa poluării este combinatul Carbochim


Dispeceratul Administraţiei Bazinale de Apă Someş-Tisa (ABAST) a fost sesizat, joi seara, despre producerea unei poluări accidentale cu produse petroliere pe râul Someşul Mic, în municipiul Cluj-Napoca.

La fața locului s-au deplasat reprezentanții ABAST, ai Sistemului de Gospodărire a Apelor Cluj, reprezentanții ISU Cluj și ai Gărzii de Mediu pentru a stabili veridicitatea sesizării.

S-a confirmat producerea unei poluări accidentale a râului Someşul Mic, care prezenta irizaţii pe suprafaţa apei, iar din punct de vedere organoleptic s-a sesizat miros de produse petroliere. Personalul Sistemului de Gospodărire a Apelor Cluj a intervenit pentru limitarea efectelor poluării, utilizând materiale petroabsorbante. De asemenea, au fost prelevate probe de apă în vederea determinării concentraţiilor pentru indicatorii specifici acestui gen de poluare şi pentru evaluarea impactului.

S-a procedat la identificarea sursei de poluare şi a poluantului ca fiind provenit de pe platforma uzinală Carbochim, motiv pentru care a fost convocată imediat conducerea societăţii comerciale la faţa locului”, transmit reprezentanții ABAST.

A fost începută o anchetă pentru a stabili responsabilitățile în producerea evenimentului şi aplicărea măsurilor legale si de recuperare a cheltuielilor ocazionate de gestionarea fenomenului.

Potrivit datelor de la ABAST, efectul produs este unul local și nu s-a semnalat mortalitate piscicolă.

Comentarii Facebook