Poliţia Cluj supraveghează atent unităţile şcolare

 

Poliţiştii clujeni au luat toate măsurile specifice, în contextul începerii anului şcolar la data de 17 septembrie, care să conducă la îmbunătăţirea climatului de siguranţă în incinta şi zona adiacentă unităţilor de învăţământ preuniversitar.

În acest sens, patrulele de poliţie vor fi prezente în zona şcolilor. Fiecare unitate de învăţământ aflată în responsabilitate va fi inclusă în itinerariile de patrulare auto şi pedestre ale poliţiei. De asemenea, pentru o mai bună comunicare, la fiecare şcoală vor fi afişate datele de contact ale poliţistului de proximitate. 

Echipajele de poliţie vor fi prezente, zilnic, în zona intrărilor în şcoli, în intervalele orare în care se efectuează intrarea şi ieşirea de la cursuri a elevilor. De asemenea, prin reaşezarea în teren a poliţiştilor de siguranţă publică va fi asigurată supravegherea în permanenţă a traseelor de deplasare a elevilor.

În acelaşi timp, vor continua activităţile de identificare şi control al tuturor unităţilor economice din zona adiacentă unităţilor de învăţământ cu privire la respectarea categoriilor de produse ce pot fi comercializate minorilor, conform H.G. nr. 128/1994 privind unele măsuri pentru asigurarea condiţiilor de dezvoltare fizică şi morală a elevilor şi studenţilor.

O categorie specială de participanţi la traficul rutier o reprezintă copiii, care în contextul particularităţilor specifice vârstei, sunt vulnerabili la implicarea în accidente de circulaţie, reacţiile lor fiind imprevizibile pentru conducătorii auto.

Astfel, poliţiştii de la rutieră vor fi prezenţi în apropierea şcolilor, pe arterele de circulaţie intens tranzitate, pentru asigurarea fluenţei şi siguranţei traficului rutier la orele de maximă afluire/defluire a elevilor.

De asemenea, împreună cu Inspectoratul Şcolar Judeţean Cluj vor fi activate patrulele şcolare de circulaţie. Acestea vor funcţiona pe baza regulamentelor proprii, sub îndrumarea Seviciului Rutier. 

Pentru siguranţa elevilor, toţi deţinătorii de autovehicule destinate transportului şcolar vor fi instruiţi cu privire la obligaţiile ce le revin în vederea asigurării unei stări tehnice corespunzătoare şi a utilizării acestor mijloace strict conform destinaţiei.

O atenţie deosebită va fi acordată unităţilor de învăţământ din mediul rural.

Poliţiştii din structurile de prevenire, de proximitate şi de la posturile comunale vor avea întâlniri atât cu reprezentanţi ai şcolii, cât şi cu părinţi şi elevi.

În acest context, reamintim faptul că începând cu dara de 01 septembrie 2012 a intrat în vigoare conceptia de eficientizare a activităţii structurilor de ordine publică din mediul rural. În urma reorganizării a rezultat o creştere a numărului de poliţişti din mediul rural, de la 279 funcţii de poliţie la 350 funcţii de poliţie.

La nivelul judeţului Cluj au rămas 9 secţii de poliţie rurale, din care 5 cu sediul în cadrul unităţilor de poliţie: Gherla, Dej, Turda Câmpia Turzii şi Huedin, iar 4 cu sedii independente în comunele în comunele Aghireş, Apahida, Baciu şi Floreşti. Există 71 de posturi comunale de poliţie, încadrate cu 71 funcţii de şefi de post şi 182 funcţii de ajutor şef de post.

Comentarii Facebook