Poetul Ion Mureșan: A fi fumător, însă, e mai rău decât dacă ai avea râie

 

Poetul Ion Mureșan a scris un editorial în care vorbește despre restricțiile impuse de legea Anti Fumat, dar mai ales despre pasivitatea cu care fumătorii acceptă noile reglementări.

 

Ceea ce e uimitor e că fumătorii sunt cea mai bleagă categorie de cetăţeni europeni. Iar asta nu numai la noi în ţară. Au mult sânge în limbă, dar puţin în alte părţi. Ca nişte oligofreni incapabili să decidă ce e bine şi rău, ce vor şi ce nu vor, acceptă să fie puşi sub tutelă. Sunt avertizaţi în fel şi chip de efectele dăunătoare ale fumatului. Dar dacă ei nu au voinţă, înseamnă că nici libertatea voinţei şi conştiinţei nu le mai foloseşte. Aşa că li se ia. Nişte foruri abstracte, formate, bănuiesc, tot din fumători, le fac binele cu forţa. Iar ei stau ca mieluţii.

 

Alte grupuri minoritare (rasiale, oamenii cu dizabilităţi, homosexualii, lesbienele, feministele etc) au drepturi speciale la locul de muncă. Ba, mai nou, am citit că şi pedofilii (ptiu!) luptă ca să li se recunoască drepturile. Ferească Sfântul să atingi cu o floare un minoritar. A fi fumător, însă, e mai rău decât dacă ai avea râie. Nu mai e mult şi tot nişte foruri abstracte vor decide înfiinţarea de ghetouri pentru fumători. Căsătoriile între fumători şi nefumători vor fi intezise, iar pentru cele în funcţiune va exista obligativitatea patului separat. Relaţiile sexuale între fumători şi nefumători vor fi condiţionate de purtarea unei măşti de gaze.

 

Argumentul religios împotriva fumatului ar fi acela că e un act de sinucidere, iar sinuciderea e cel mai mare păcat. Dar prin interzicerea brutală a fumatului, prin prigoana şi hăituirea fumătorilor, alte cuvinte mai elegante nu găsesc, nu mai laşi loc de liber arbitru. Nici de întoarcere a oii rătăcite”, a afirmat Ion Mureșan, într-un editorial publicat de Transilvania Reporter.

Comentarii Facebook