Platon a scapat de inchisoare pentru ca instanta a considerat ca "ar fi o razbunare"!


Fostul prefect de Cluj, Calin Platon, a primit o pedeapsa cu suspendare in urma unui accident mortal pentru ca magistratii de la Judecatoria Cluj Napoca au considerat ca "aplicarea unei masuri cu executarea in detentie ar constitui un act de razbunare".

Calin Platon a fost condamnat la un an si unsprezece luni cu suspendare, iar in motivarea sentintei jucatorii au specificat faptul ca "perioada de aproape doua luni petrecuta de inculpat in stare de arest preventiv a fost in masura sa atraga atentia acestuia asupra gravitatii faptelor comise, cu consecinta nerepetarii, iar in conditiile in care victimele prin aparatorul ales al acestora au lasat la latitudinea instantei modul de apreciere a laturii penale, ca aplicarea unei masuri cu executarea in detentie ar constitui un act de razbunare indepartat de scopul pedepsei care, potrivit art. 52 Cod Penal este prevenirea savarsirii de noi infractiuni".

Judecatorii fac vorbire in motivarea sentintei si despre o expertiza, care a a demonstrat ca Platon ar fi avut posibilitatea de a evita accidentul, daca nu ar fi condus cu viteza. "Posibilitatea evitarii accidentului cade in sarcina conducatorului auto Platon Calin, care l-ar fi putut preveni daca ar fi avut o viteza de cel mult 50 km/h si ar fi actionat la o astfel de viteza sistemul de franare al autoturismului chiar in conditiile in care a observat cu intarziere victimele. Expertiza arata ca inculpatul conducea cu 66 km/h, iar in momentul impactului a scazut la 49 km/h", se arata in motivarea magistratilor clujeni.

Platon a declarat dupa ce a fost retinut ca nu a vazut-o pe mama care traversa strada cu un carucior pentru ca a fost orbit de soare. "Este cert faptul ca, raportat la pozitia autoturismului pe tronsonul de drum si pozitia soarelui, raportat la locul in care se afla autoturismul, razele acestuia au produs o scadere a acuitatii vizuale, insa a lua in discutie un asa-zis fenomen de 'orbire totala' este cel putin discutabil", se mai arata in motivare.


Fostul prefect Calin Platon a provocat in 27 august 2010 un accident de circulatie pe Bulevardul 1 Decembrie 1989 din cartierul Gheorgheni. El a lovit o femeie si pe bebelusul acesteia, care a murit dupa cateva zile din cauza ranilor suferite.

 

Parintii copilului au renuntat la orice pretentie, dupa ce au primit din partea fostului prefect 165.000 de euro despagubiri.

Sentinta Judecatoriei Cluj Napoca a fost atacata cu recurs, care va fi judecat la Curtea de Apel Cluj.

Comentarii Facebook