Platforma de psihoterapie virtuală de la Cluj va putea antrena astronauţii care vor pleca pe Marte - VIDEO


Platforma de Roboterapie şi Psihologie prin Realitate Virtuală (Platforma Matrix) a fost primită de comunitatea de psihologi din Cluj cu mare scepticism şi neîncredere.

"După doi ani de cercetări am ajuns la concluzii îmbucurătoare şi s-a demonstrat că psihologia on-line are aceleaşi efecte ca şi psihologia clasică", a declarat prof. dr. Daniel David, directorul platformei.

Programul "STAR GATE-PSYTECH" iniţiat la Cluj-Napoca, prin proiectul RO-MARS, coordonat de prof. dr. Daniel David, din cadrul International Insitute for the Advanced Studies of Psychotherapy and Applied Mental Health, inaugurat în 2010, în colaborare cu dr. Cristina Botella de la Universitatea Jaume - LabPsiTec din Spania, urmăreşte investigarea factorilor psihologici în zborurile spaţiale şi este o dezvoltare inovativă a unor experimente derulate în programul Mars500, program care urmărea pregătirea psihologică a astronauţilor pentru zborul spre Marte. 

"Prin Programul de Terapie prin Realitate Virtuală dezvoltat de noi s-a ajuns la un acord de colaborare cu China şi Rusia pentru că putem face mai mult prin expertiza noastră. Prin acest proiect se doreşte eliminarea senzaţiilor de greaţă şi oboseală din timpul decolării şi aterizării astronauţilor, iar pentru asta am început să lucrăm cu persoane bolnave de cancer care fac chimioterapie, pentru că simptomele acestea le au şi aceste persoane. Vrem să contracarăm aceste senzaţii prin mecanisme psihologice utilizând realitatea avirtuală", a mai declarat David.

 

Datorită acestui program de psihoterapie prin realitate augmentată s-a reuşit şi tratarea, din anul 2008 şi până în prezent, a peste 300 de pacienţi care sufereau de anumite fobii.

Comentarii Facebook