Plantele etnobotanice, interzise in Cluj Napoca din 1 decembrie! VEZI ce solutie a gasit primaria


Primaria Cluj-Napoca interzice, din 1 decembrie 2010, comercializarea, detinerea si distributia produselor etnobotanice din plante, extracte sau combinatii din plante cu efect halucinogen sau euforic.

Proiectul va fi analizat in cadrul sedintei de marti, 30 noiembrie, de catre consilierii locali.

 

"Masura a fost luata de catre municipalitatea clujeana pentru stoparea comercializarii substantelor care aduc atingere sau pun in pericol viata si sanatatea populatiei, ordinea si linistea publica, altele decat cele al caror regim juridic este reglementat prin legislatia in vigoare, pe o raza de 2.000 metri fata de unitatile de invatamant, in urma solicitarilor exprimate de cetatenii municipiului, asociatiile de proprietari, institutiile de invatamant si medicale, cu ocazia intalnirilor publice", anunta reprezentantii primariei Cluj Napoca.

 

Primaria Cluj Napoca a mai incercat sa inchida aceste magazine de vise, dar fara succes pentru ca patronii acestora au fost in permanenta cu un pas inaintea legii.

"Plantele, substantele si preparatele de acest gen care se comercializeaza in prezent au ramas in afara reglementarilor legale in vigoare. Ele nu fac parte din categoria celor cuprinse in Legea nr. 339/2005 privind regimul juridic al plantelor, substantelor si preparatelor stupefiante si psihotrope, precum si in tabelele I, II si III care precizeaza plantele, substantele si preparatele stupefiante si psihotrope interzise comercializarii. Desi prin O.U.G. nr. 6/2010 si H.G. nr. 575/2010 aceste tabele au fost completate cu noi categorii de plante, substante si preparate stupefiante si psihotrope interzise comercializarii, comerciantii au gasit alte substante cu acelasi efect, care nu apar pe lista celor interzise", sustin oficialii administratiei locale.

Primaria sustine ca potrivit Ordonantei de Guvern 21/1992 aceste magazine, care functioneaza in special noaptea, si care pun in pericol "viata, sanatatea sau securitatea consumatorilor", pot fi inchise, dar poate fi interzisa si "producerea, importul si comercializarea produselor falsificate sau contrafacute".

In proiectul pe care il vor dezbate astazi consilierii locali se precizeaza faptul ca cei care vor comercializa plante etnobotanice risca amenzi cuprinse intre 2.000 si 2.500 lei.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

UPDATE (ORA 19.10)

Proiectul initiat de Primarie a fost adoptat de consilierii locali.

 

Comentarii Facebook