Peter Tunde, inspectorul șpăgar de la ISJ Cluj, le-a cerut iertare colegilor și profesorilor: Tentația a fost mare

 

Peter Tunde, fostul inspector general școlar adjunct, condamnată pentru că a luat bani de la părinții unor elevi pentru a-i ajuta să treacă BAC -ul, le-a cerut iertare colegilor pe care i-a dezamăgit. 

 

Tribunalul Cluj a condamnat-o la 2 ani și 6 luni de închisoare cu executare și confiscarea sumei de 10.300 de euro pe care Peter Tunde a primit-o de la părinții elevilor cărora le-a promis că vor trece examenul de Bacalaureat.

În dosarul ei, apare o scrisoare prin care le cere iertare colegilor și profesorilor pe care i-a dezamăgit.

 

La audieri, Peter Tunde a recunoscut doar că ”am pretins efectiv de la un număr de 21 de persoane suma de 21.300 de euro și au rămas la mine efectiv suma de 10.300 euro”.

 

Ulterior, la dosar a depus un memoriu în care susține că a luat mită doar pentru a-și ajuta fiica care s-a întors din Italia și vroia să își deschidă o mică afacere. 

Regrete amare

 

Peter Tunde a fost inspector general adjunct vreme la Inspectoratul Școlar Cluj, vreme de aproape opt ani. În vara anului 2014, SRI a informat ministerul Educației Naționale despre posibila implicare a lui Peter Tunde în fraudarea bacalaureatului. La scurt timp, ministrul Educației a emis un ordin prin care inspectorul școlar a fost revocat din comisia de supraveghere a examenului de bacalaureat. De pe ”tușă”, Peter Tunde a luat bani de la părinți și a rezolvat lucrările de bacalaureat cu note de trecere.

 

Am greșit. Da, cu toată tăria și responsabilitatea rostesc aceste cuvinte. Regret din tot sufletul acele săptămâni ... când am judecat prost. Nu pot să mă rup de realitate, am greșit enorm. De atunci în fiecare noapte am coșmaruri. Mi-e frică să adorm, mi-e frică de visele urâte pe care le am în fiecare noapte. Știu că infracțiunea comisă este de o gravitate mare.. Nu neg acest lucru, îmi asum în totalitate. Dar vă rog să luați în considerare acest lucru: în vara acestui an, trei săptămâni m-am pierdut, am plâns la inspectorat, colegii nu mai știau ce se întâmplă cu mine, tot mă întrebau ce am pățit. Mă zbăteam, fiindcă EU-ul din mine spunea să nu mai fac”, scrie Peter Tunde în memoriu. 

 

Peter Tunde a declarat că a luat banii pentru a-și susține fiica care s-a întors după opt ani de exil în Italia, unde nu și-a găsit de lucru, pentru a-și deschide o mică afacere. 

 

Apoi, mai susține fostul inspector, totul a început din senin. ”Tentația a fost foarte mare. M-au căutat cunoștințe pentru diferite intervenții. La început am refuzat, însă acasă m-a așteptat fiica mea. Ce să fac? Cum să procedez? Nu, nu-i voie să mă gândesc la asemenea fapte. Regret din tot sufletul ce-am făcut: 32 de ani de carieră se șterg dintr-o dată în trei săptămâni de greșeală”.

 

Pe alocuri patetică, Peter Tunde mai afirmă că și-a petrecut tot timpul în slujba învățământului românesc și că și-a neglijat familia. ”Eram singură dintre toți inspectorii școlari generali adjuncți din țară care n-a fost schimbat de-a lu lungul anilor. Îmi placea ce făceam, le-am pretins mult și colegilor inspectori, tot îmi spuneau – șefa dragă mai lasă-ne cu ideile tale crețe, stai mai mult cu Paul - soțul meu, și nu ne cere atâtea inspecții fiindcă avem și noi o viață de familie. Da, într-adevăr mă gândeam doar la muncă, familia era pe locul doi”.

 

Deși este acuzată că a fraudat examenul de bacalaureat, inculpata Peter Tunde susține că nu a dat mită la profesorii corectori. ”... am încercat ... n-am șantajat, n-am amenințat pe nimeni, nu i-am inclus pe colegii inspectori ... doar i-am rugat pe corectori să fie mai atenți la unele lucrări, fără să le cer ulterior socoteală. Am încerca doar să intervin fără să insist. Unii m-au refuzat, alții au fost mai atenți, doar din respect”. 

 

Peter Tunde, inspectorul șpăgar de la ISJ Cluj, a primit pedeapsă cu executare

Comentarii Facebook