Pești morți pe Arieș, la Turda, în urma unei poluări cu ape de mină! Țiganii îi prind cu mâna


Tone de pești au murit pe râul Arieș, iar în zona municipiului Turda țiganii au ieșit la ”pescuit”.

Cazul este confirmat de Agenția de Mediu Cluj, care a trimis în zonă un inspector.

Din câte am înțeles au ajuns la locul indicat în reclamație și s-a semnata mortalitatea piscicolă. Au mers și pe cursul de apă unde au găsit mulți pești morți sau amețiți. Nu se poate spune dacă este vorba despre o poluare sau dacă în apă este o lipsă de oxigen, ceea ce a dus la acest fenomen”, ne-au precizat reprezentanții Agenției de Mediu Cluj.

Mortalitatea piscicolă a fost raportată în zona localității Buru. În zonă nu este semnal la telefonul mobil, astfel că nu s-a mai putut lua legătura cu inspectorii de la Agenția de Mediu Cluj aflați pe teren.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

UPDATE 1

 

Marius Maşca, directorul Asociaţiei Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi Potaissa Turda, a declarat, însă, că este vorba despre un caz de poluare cu ape de mină.

 

Am găsit peşti morţi pe apă, aceştia au venit de undeva de la limită cu judeţul Alba. După toate eforturile noastre de repopulare se întâmplă din nou acelaşi lucru, o poluare accidentală cu ape de mină cel mai probabil... vom lua probe de apă şi de peşte să vedem ce s-a întâmplat. Cei care sunt vinovaţi vor fi daţi în judecată, după ce depistăm sursa poluării, din data de 7 iunie se deschide sezonul de pescuit, ce le mai oferim pescarilor? După 4 ani de zile de grijă, am făcut repopulări şi fauna piscicolă a fost refăcută, iată că acum eforturile noastre sunt zadarnice. Ne vom constitui parte civilă într-un proces pentru recuperarea prejudiciului iar cel vinovat va fi obligat să facă repopularea”, a declarat Marius Maşca, directorul Asociaţiei Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi Potaissa Turda. 

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- 

UPDATE 2

 

Primăria din Turda a emis o avertizare de poluare pe Arieș. Cel mai probabil poluarea accidentală a survenit în urma ploilor abundente din ultimele zile, care au provocat infiltraţii de la barajul de steril de la Valea Şesii.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

UPDATE 3

 

Directorul Direcției Sanitar Veterinare Cluj, Nicolae Pivariu, a declarat că au fost luate probe de apă și că nu sunt cianuri. 

 

Am luat probe de apă și am bănuit cianuri, dar nu s-a confirmat această suspiciune. Nivelul de cianuri este în limite normale, de 2,23, dar vom face analize și la celelalte metale grele. A plouat mult în județul Alba și a angrenat pământ lutos. Peștii au murit prin asfixie. Lutul s-a lipit de branhiile peștilor. Am înregistrat o mortalitate semnificativă”, a declarat Pivariu.

 

El a recunoscut că, inițial, bănuiala a fost că barajul cu steril de la Valea Șesii a fost spălat de apă, dar ”s-a verificat și depozitat steril, dar nu a fost afectat”.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

UPDATE 3 

 

Am trimis acolo Garda de Mediu, pe cei de la DSP și DSV. Am vorbit cu primarii și cu ISU și sunt adunați toți peștii, pentru că există pericol de intoxicare. Încercăm să strângem peștele pentru că este populația romă, care a început să îl adune din apă”, a declarat subprefectul județului Cluj, Mihnea Iuoraș.

 

Oficialii suspectează totuși o poluare pe Arieș, pentru că ”altfel nu se explică mortalitatea piscicolă atât de mare, numai pe fondul lipsei de oxigen. Nu ar fi logic deloc, pentru că acum nici nu a fost cald”.

 

Suspiciunile planează asupra SC Cupru min SA Abrud.

 

După ce va exista analiza apei, ne vom da seama dacă râul a fost poluat, pentru că se pare că și în prelucrarea cuprului se folosesc cianuri. De asemenea, cei de la Garda de Mediu Alba vorbesc despre o țeavă spartă de la Cupru min și poate că de acolo să vină poluarea”, a mai spus Iuoraș. 

 

Foto: nol.hu

 

Vom reveni cu amănunte...

Comentarii Facebook