Miercuri 11 Septembrie

Patronul Cridov, Cristian Mureșan, PICTAT drept un INFRACTOR versat. Romi din dosar adevărați MAFIOȚI

 

Patronul firmei de construcții Cridov, Crisian Mureșan, este ”pictat” de procurorii clujeni drept un infractor experimentat, care a spălat bani cu bună știință, de-a lungul mai multor ani.

 

După percezițiile din cursul zilei de luni, 22 februarie, patronul societății de construcții Cridov SA, Cristian Mureșan, a fost arestat la domiciliu. Tribunalul Cluj a mai dispus ca Emanuel Rostaș și Adrian Mateaș să fie arestați preventiv pentru 30 de zile.

 

De asemenea, Alin Luca și Titu Rostaș au primit control judiciar pentru următoarele 60 de zile.

 

În încheierea penală a sentinței de arestare, Tribunalul Cluj citează acuzațiile procurorilor, care îl descriu pe Cristian Mureșan drept un tip care s-a înconjurat de infractori și era versat în activitatea derulată.

 

Subliniază faptul că SC Cridov și SC Cridar SRL sunt societăți care beneficiază de lucrări publice, sursa lor principală de venituri fiind de la bugetul de stat. Arată că, în aceste condiții schemele clasice de evaziune fiscală nu funcționează, deoarece, nu pot emite facturi pe sume mai mici decât suma încasată, deoarece statul este cel care verifică lucrarea și cel care plătește facturile respective. Consideră că, în aceste condiții, inculpatul Mureșan Cristian, în calitate de administrator și asociat al ambelor firme a recurs la această metodă de a se sustrage de la plata TVA și anume prin înregistrarea unor docuemnte ce reflectă achiziții comerciale fictive, de asemenea plătitoare de TVA, acestea urmând să neutralizeze parțial TVA -ul datorat bugetului de stat. 

 

Arată că sumele de bani plătite aparent pentru aceste achiziții fictive nu se mai întorc în lanțul de aprovizionare până la firma de la care pornește marfa sau serviciul furnizat, ci se oprește la prima sursă, unde sunt coinculpații, care scot sumele de bani, returnează aceste sume de bani către Mureșan Cristian, iar ei rămân cu comisionul lor, respectiv cu sume deloc neglijabile, însă, doar o fracțiune din ce au primit, din ceea ce s-a spălat. Având în vedere că acești inculpați care se află în spatele unor SC se expun extrem de mult în momentul în care ridică de la ghișeele băncilor ori de la ATM, practic declinându-și identitatea ori puneau alte persoane care au știut că acționează în numele lor, s-au hotărât să cedeze în mod fictiv părțile sociale ale societăților comerciale în numele cărora acționau către cetățeni de origine arabă, respeciv palestinieni, irakieni ori italieni, care nu sunt în țară și care nu au încasat nicio sumă de bani și practic astfel au considerat inculpații că au scăpat de această răspundere ce le revenea datorită comiterii infracțiunii de vaziune fiscală și spălare de bani”, precizează procurorii clujeni în încheierea penală a sentinției de arestare.

 

Patronul firmei Cridov, Cristian Mureșan, este acuzat de săvârșirea a două infracțiuni de spălare de bani.

 

Procurorii mai precizează în actul meționat că ”acesta s-a sustras în perioada menționată de la plata sumei de 6.612.600 lei, aproximativ 1,5 milioane de euro, bani a căror sursă primară a fost tot bugetul de stat și inculpatul nu dorește să plătească acel TVA care ar reveni în urma afacerilor cinstite tot bugetului de stat. Consideră că gravitatea pericolului constă în faptul că infracțiunea se întinde pe aproximativ 5 ani, fiind comisă în formă continuată, inculpatul dovedind astfel o perseverență, iar acesta și face parte dintr-un anturaj format din persoane care își câștigă existența din comiterea acestor infracțiuni. Arată în acest sens că inculpatul Mateaș Gheorghe Adrian a fost condamnat până în prezent de 3 ori pentru comitrerea infracțiunii de evaziune fiscală, ori Rostaș Emanuel Vasile, care nu numai livrează personal facturi, dar are multi membri ai familiei implicați în această activitate. Indică faptul că doamna Rostaș Mariana la un moment dat restituie un împrumut de 2.870.000 de lei domnului Mureșan Cristian, deci un împrumut de aproape 3 milioane de lei, de la o persoană care nu are cum să producă aceste venituri conform constatărilor efectuate de specialiștii antifraudă detațați la unitatea de Parchet”, se mai arată în încheierea Tribunalului Cluj. 

 

În ceea ce privește propunerea de arestare, arată că nu a mai făcut (procurorul) amintire de săvârșirea infracțiunii de fals, constând în aceea că inculpatul a întocmit rapoarte privind calitatea unor lucrări executate pe tronsonul Ic- Ponor, inculpatul întocmind rapoarte în fals în numele SC New Tel Drum, fără nicio problemă legată de afectarea siguranței circulației pe drumurile publice. Arată că acest lucru a fost adus la cunoștința instanței pentru dovedirea pericolului pentru ordinea publică. De asemenea, arată că inculpatul Mureșan Cristian, aparent om de afaceri respectabil obișnuiește, lucru ce rezultă din imaginile stocate, să predea bani cash domnului Rostaș Emanuel Vasile în benzănărie, practic coninculpatul primindu-și sumele de bani. De altfel, arată că în benzinărie se mai află mini-băncile acestui grup de inculpați”, au mai arătat procurorii. 

Comentarii Facebook