Patriarhia Română, revoltată după ce la Cluj actorii dintr-un spectacol au tăiat ceapă pe o icoană cu Hristos


Patriarhia Română este indignată de un spectacol de teatru prezentat la Cluj-Napoca în cadrul unui festival al minorităţilor sexuale, spectacol în care actorii au tăiat ceapă pe o icoană cu Hristos.

Patriarhia Română a luat act cu profundă indignare de spectacolul de teatru <Eu sunt! Şi?> prezentat la Cluj-Napoca în cadrul <Săptămânii Mândriei> a minorităţilor sexuale. Conţinutul indecent al acestei reprezentaţii include folosirea batjocoritoare a unor simboluri religioase creştine, mesajul transmis fiind unul deliberat blasfemiator. Asemenea atitudini jignitoare la adresa covârşitoarei majorităţi a românilor, etichetarea negativă a credincioşilor creştini, ofensarea repetată a sentimentelor religioase dezbină societatea şi denotă intoleranţă tocmai din partea acelora care fac apel în mod insistent la toleranţă. Considerăm că este vorba de un act de propagandă ideologică anticreştină, care nu poate fi scuzat sub pretextul unei manifestări aşa-zis artistice”, se arată în comunicatul de presă.

Pledăm pentru respectarea legii în spiritul şi litera ei. În acelaşi timp, îndemnăm la promovarea decenţei în spaţiul public, ca premisă pentru o reală toleranţă”, se mai arată în comunicatul Patriarhiei.

Organizatorii festivalului ”Săptămâna Mândriei minorităților sexuale” au spus că mesajul lor a fost înțeles greșit. 

Printre evenimentele primei zile de festival Cluj Pride 2019 am avut și un spectacol de teatru al unei trupe invitate - Teatrul Bagaj, o trupă tânără și talentată ce ne-a oferit spre vizionare spectacolul "Eu sunt! Și?"

Două fotografii (le punem și noi mai jos), ambele propietatea Cluj Pride, au fost downloadate și reutilizate de către anumite persoane în scopuri proprii, nu ca urmare a vreunei indignări personale, ci ca parte dintr-o mișcare strategică bine gândită, de a propaga o idee deja populară în societatea românească, aceea că homosexualii își bat joc de credință, de credincioși și de clerici.

Cei care au asistat cap-coadă la reprezentație cunosc însă adevărul – acest spectacol ironizează extremismul religios și falsa religiozitate a celor care, deși nu se regăsesc în valorile creștine precum iubirea, compasiunea, și respectul, folosesc religia creștină drept scut atunci când îi atacă pe cei mai vulnerabili dintre noi, iar acesta este un fenomen ce ar trebui să scandalizeze orice creștin adevărat.

Spectacolul nu face vreo propagandă homosexuală, ba dimpotrivă; are pasaje împotriva comunității gay sau replici care aduc atingeri demnității noastre. Cei care interpretează acest spectacol sunt heterosexuali, bărbați care iubesc femeile și femei care iubesc bărbații, deci nu au niciun motiv de a face "propagandă" în numele nostru. Și totuși am acceptat să-l includem în program. De ce? Pentru că este teatru, este un act artistic, este o viziune regizorală care în cele din urmă promovează apropierea dintre oameni, indiferent de religia sau orientarea lor sexuală.

Reacțiile puternice stârnite de acest spectacol sunt surprinzătoare, în condițiile în care el s-a jucat în întreaga țară în diferite teatre și instituții de stat și private. Ceea ce diferă în situația de față este, credem noi, contextul. Văzut în altă parte, poate nu ar fi avut parte de reacții atât de virulente. Asociat însă cu un festival gay, care oricum stârnește reacții puternice doar prin simpla sa existență, spectacolul devine o unealtă pentru grupările extremiste, fiind doar un alt pretext, un motiv în plus care îi îndreptățește să urască homosexualii și să ne scoată, ca până acum, țapii ispășitori, dușmanii familiilor, răul suprem.

PRIDE România, asociația LGBTQ din Cluj-Napoca, organizatorul festivalului și al marșului Cluj Pride mulțumește, încă o dată, atât publicului și companiei de teatru Teatrul Bagaj, autorul acestui spectacol, cât și celor care reușesc să vadă dincolo de aparențe”, au precizat miercuri organizatorii

Joi, 13 iunie, au oferit și alte explicații: ”Teatrul Bagaj regretă indignarea produsă în spațiul public în urma recentei reprezentații a spectacolului ”Eu sunt! Și?” în cadrul PRIDE România din Cluj-Napoca, însă scopul acestuia nu a fost acela de a genera disensiuni și tensiuni de această natură.

​Ideea centrală a spectacolului constă în promovarea toleranței, acceptării și iubirii, valori susținute în egală măsură și de Biserica Ortodoxă Română, și, în același timp, în conștientizarea unor realități crunte înregistrate la nivel mondial. Impulsul inițial al spectacolului a fost dat de necesitatea înțelegerii homofobiei și prezenței acesteia în realitatea socială, din dublă perspectivă, atât cea pro, cât și cea anti-gay. 

​ Vrem să accentuăm faptul că obiectele folosite în cadrul spectacolului nu sunt încadrate în categoria obiectelor de cult, fiind improvizații, cu reprezentări necanonice, iar scena care a produs reacțiile în spațiul public este, în fapt, un comentariu cald-ironic la adresa shopping-ului religios, fenomen care a luat amploare la nivel național.

​De asemenea, intenția noastră nu a fost aceea de a ataca credința profundă a oamenilor, de a defăima sau ofensa în mod public simbolurile religioase, acest lucru fiind determinat de scoaterea din context a unor imagini cu potențial polemic.

Nu în ultimul rând, din dorința de a sublinia faptul că orientarea sexuală nu este un element definitoriu și nici o cauză de discriminare ori de dezbinare, spectacolul nostru este și rămâne o invitație la un dialog deschis despre acceptarea și înțelegerea alterității.

​ De aceea vă invităm să vizionați spectacolul, pentru a vă putea edifica personal cu privire la toate aceste aspecte și, după reprezentație, suntem deschiși dialogului constructiv cu publicul nostru”, susțin organizatorii Festivalului.


Comentarii Facebook