Miercuri 24 Aprilie

Părinte inconștient la Cluj! Copilul stătea atârnat peste geamul mașinii - FOTO


Un părinte a dat dovadă de inconștiență maximă în timp ce circula cu mașina chiar prin fața sediului Poliției Rutiere, cu un copil atârnat pe geamul din spate.

Scena a fost filmată în trafic, luni, pe strada Septimiu Albini. 

Ce spune legea despre transportul copiilor în autoturisme:

- Copiii în vârstă de până la 3 ani pot fi transportați doar în autovehicule echipate cu sisteme de siguranță (scaun special pentru copii, omologat, împreuna cu centurile acestuia), excepție făcând transportul public și taxiurile.

- Copiii trebuie așezați în mașină în funcție de înălțime. Astfel, potrivit noii legi, copiii de până la 1,35 m nu mai pot fi transportați decât în scaune speciale, pe bancheta din spate sau pe scaunul din față, doar dacă este dezactivat airbagul frontal corespunzător locului, iar în acest caz, scaunul trebuie orientat invers față de direcția de mers.

- Copiii mai înalți de 1,35 m pot călători numai pe bancheta din spate, cu centura de siguranță pusă. Pe scaunul din față au voie doar copiii mai mari de 12 ani, dar care să fie mai înalți de 1,50 m.

- Potrivit noii legislații, copiii între 3 și 12 ani nu mai au voie să stea în niciun caz pe scaunul din față, iar centura de siguranță a devenit obligatorie pentru toți pasagerii.

- Există o excepție, și anume cei mici pot fi transportați fără scaun și fără centură auto doar dacă sunt scutiți de medic pe motiv medical grav (dovada acestei scutiri trebuie să fie pusă la dispoziția polițistului, la cerere); în această situație, copiii trebuie transportați doar pe scaunele din spate și, dacă au mai puțin de 3 ani, trebuie să fie supravegheați de o altă persoană în afară de șofer.

- Scaunele auto trebuie să fie omologate, conform legii, prin urmare verificați daca modelul dorit de dumneavoastră are eticheta portocalie, care include toate informațiile referitoare la grupa de greutate pentru care e omologat, standardul ECE.R44/04, numărul de lot al produsului și codul țării în care s-a făcut omologarea.

- Centura de siguranță trebuie utilizată pe toate locurile echipate cu sistem de siguranță (inclusiv pe locurile din spate).

Șoferii care nu respectă legislația privind transportul copiilor în mașină pot primi amenzi de până la 450 de lei.

Dispozitivele de fixare în scaun pentru copii se clasifică în 5 grupe:

a. Grupa 0 - pentru copii cu greutatea mai mică de 10 kg

b. Grupa 0+ - pentru copii cu greutatea mai mică de 13 kg

c. Grupa I - pentru copii cu greutatea între 9 și 18 kg

a. Grupa II - pentru copii cu greutatea între 15 și 25 kg

a. Grupa III - pentru copii cu greutatea între 22 și 36 kg

Comentarii Facebook