Parcul intitulat „cel mai important proiect verde din istoria Clujului” de Emil Boc, folosit ca depozit pentru materiale de construcții


Un grup de iniţiativă civică ce se ocupă cu monitorizarea spațiilor verzi clujene a distribuit în această dimineață o poză din Parcul Est, intitulat „cel mai important proiect verde din istoria Clujului”, acum doi ani de către primar, în care se poate vedea clar cum spațiul verde este folosit pe post de spațiu de depozitare pentru materiale de construcții. 

Poza a reușit să stârnească indignarea mai multor rezidenți ai orașului. Anunțul distribuit de grupul civic sună în felul următor:

parcul de est.jpg

„Ce ironie administrativă totuși: să ceri un parc amenajat minim intruziv, dar aici să se depoziteze și să se extindă depozitul de materiale de construcții cu care probabil se mai acoperă la lucrări de amenajare și alte spații verzi. De ani de zile cerem RADP să mute depozitul cu materiale de construcții din Parcul Est viitor, dar dimpotrivă, depozitul se extinde, copacii sunt rași, animalele care erau aici în zonă dispar treptat. #sosparculest” - a fost anunțul distribuit în această dimineață de grupul numit SOS Parcul Est.

Zona care poartă denumirea de Parcul Est are o suprafață totală de 45,5 ha și cuprinde luciul de apă și malurile Lacului 3, zona fostei pepiniere a RADP și o porțiune umedă care, alături de o salbă de lacuri, constituie un biotop unic în mediul urban. 

Prin integrarea în sistemul celorlalte plantații urbane, Primăria din Cluj-Napoca promitea acum doi ani că viitorul Parc Est urma să devină un nod important în rețeaua verde a orașului și a zonei Estice a municipiului Cluj-Napoca.

„Acesta este cel mai important proiect verde din istoria Clujului, atât ca dimensiune, cât și ca importanță și se încadrează în dimensiunea nepoluantă, verde a orașului. Ne aflăm la faza de realizare a Studiului de fezabilitate, care urmează să fie predat pentru sfârșitul lunii aprilie 2022, după care urmează etapa de exproprieri și de punere în practică a proiectului. Țin să menționez faptul că nu va fi un proiect cu punere în practică foarte rapidă, dar va dăinui pentru eternitate la Cluj-Napoca prin modul în care îl vom implementa, respectând biodiversitatea de excepție a locului, combinată cu modernizarea spațiului verde, în concordanță cu secolul în care trăim”, declara, în 2021, edilul Emil Boc.

Iată câteva din reacțiile clujenilor la poza în care se poate vedea cum materialele de construcție sunt aruncate, pur și simplu, pe spațiul verde: „E incredibil câte le bubuie mintea! În orice context, felul ăsta de oameni găsesc soluții forțate, vătămătoare, aberante! Aidoma cu ascunderea gunoiului în Parcul Feroviarilor”; „Am făcut zeci de sesizări, se pare că inutil. În unul din răspunsuri, primăria zicea că a amendat firma care depozitează materiale, pentru extinderea spațiului. Chiar nu știu ce altceva se mai poate face”.

Comentarii Facebook