Pacienții din spitalul Polaris evacuați forțat, iar spitalul sta gol de o luna


Spitalul privat Polaris a fost evacuat de pacienți acum o luna, când președintele Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe, anunța că unitatea a fost rechiziționată pentru a fi folosită că spital pentru bolnavii de coronavirus. 60 de pacienți au fost dați pur și simplu afară și de atunci nu s-a mai întâmplat nimic.

Fiica unei paciente a povestit că mama lui a fost pur și simplu dată afară din salon. "Mama mea era internată la POLARIS la paliatie, îngrijită impecabil. Sigur enorm de scump, dar singură variantă. Am fost sunata și a început calvarul. Aveți 48 de ore să o scoateți din spital. Unde? Mama e cu Avc gastrostoma pentru alimentație și nedeplasabilă.  A fost groaznic. Am fost ajutată de o prietenă care are un azil și a primit-o acolo. Asistentă medicală nu e. Cum s-au putut scoate bolnavii de la paleație. Dacă vedeați în 25 martie cum stăteau salvările private și mașinile să ducă muribunzii pe unde puteau! A fost horor. Cum se numește procedura asta??", întreabă aparținătorul.

Deputatul USR Cluj, Emanuel Ungureanu, acuza modul în care a operat Consiliul județean Cluj.  

"În data de 24 martie, în stilul caracteristic peneliștilor clujeni, Alin Tișe a anunțat triumfal că a preluat Spitalul privat Polaris și că aici vor  fi tratați peste 180 de bolnavi infectați cu Covid 19. O minciună uriașă! Cei 60 de pacienți care erau îngrijiți de acest spital, majoritatea dintre ei cu afecțiuni grave, au fost trimiși acasă de urgență, în baza unui ordin militar semnat de Raed Arafat în data de 23 martie 2020.

Practic, conducerea Spitalului Polaris a fost somată de Raed Arafat ca în 48 de ore spitalul să fie evacuat de TOȚI  bolnavii cu afecțiuni grave tratați aici!!! Ordinul a fost executat întocmai în ciuda protestelor aparținătorilor care s-au trezit peste noapte că trebuie să se ocupe de persoanele dragi fără a avea resurse pentru asta. Motivul, aici ar fi trebuit să ajungă cu prioritate pacienți infectați cu COVID 19. După o lună, Spitalul Polaris este pustiu, nu s-a amenajat nimic aici pentru pacienții Covid 19. Nu sunt echipamente de terapie intensivă, nu există ventilatoare, nu există personal, nu există niciun plan”, spune Ungureanu.

Realitatea e că din 25 martie nu s-a mai făcut nimic, ioar planul a fost abandonat de Alin Tișe, care oricum nu avea niciun cuvânt de spus pentru că șeful Comitetului de urgență este prefectul Mircea Abrudean.

”A rămas în urmă doar știrea mincinoasă cu, "noi cei de la PNL Cluj suntem primii..." (...) Nemernicilor, ați falimentat singurul spital din Transilvania care făcea  îngrijire paleativă și nu îngrijiți nici pacienți infectați cu Covid 19 aici, așa cum ați mințit în spațiul public. Nenorociților! Cum vă mai rabdă clujenii, cuuuum?", a acuzat Ungureanu.

Am fost prevăzuți în planul Prefecturii Cluj. Apăream că suntem în linia a III-a, apoi în linia a IV-a. Noi ne-am oferit tot suportul, cât am putut. Nu s-a întâmplat nimic. Situația e foarte gravă”, a declarat Tudor Socea, managerul Spitalului privat, citat de Libertatea. Tudor Socea a spus că spitalul pe care îl conduce avea pacienți în stare gravă. ”La noi erau internați oameni care făcuseră accidente vasculare, cerebrale, traumatisme cranio-cerebrale, vertebro-medulare, boli oncologice medulare. Orice oră sau zi pierdută este foarte greu de recuperat pentru un astfel de bolnav”, a mai explicat managerul Polaris.

Alin Tișe a spus acum că nu știe că spitalul a fost închis. ”Dar nu mă întrebați de Polaris, că nu știu. Nu e treaba mea să știu ce au făcut ei cu pacienții. Ei trebuie să execut ordinul Comitetului de Urgență. Chiar nu știu de ce au închis ei! Nu știam că spitalul e închis!

Noi puteam prelua doar dacă închiriam spitalul, așa că am avut nevoie de un expert evaluator de la tribunal. Evaluarea s-a terminat zilele trecute și acum negociem prețul. Nu știu care va fi prețul, dar nu o să acceptăm întocmai ce zice evaluatorul, chiar dacă este preț mic. Vom negocia un preț mai mic, ca să nu existe dubii”, spune Alin Tișe, cu toate că instituția condusă de el s-a lăudat cu rechiziționarea spitalului.

Mihai Moisescu Goia, directorul DSP Cluj, susține și el că nu a făcut decât să respecte ordinele primit și că nu e vina lui că angajații spitalului sunt în șomaj. ”Eu am toată empatia și durerea, dar nu am ce face. Sunt și alții în șomaj tehnic, nu numai ei. Cât despre pacienții scoși din spital, nu i-am scos eu. Ordonanța i-a scos! Vă rog să vă adresați Ministerului de Interne care a dat ordonanța militară, nu mie”, a precizat Mihai Moisescu-Goia, potrivit Libertatea.ro.


Comentarii Facebook