Opinie: Aceasta este și molima prostiei și a ignoranței


Punctul culminant al ignoranței și al lipsei de respect pentru efortul făcut de autorități, de la voluntari precum sunt cei de la CERT Transilvania, Asociația Femeilor Ortodoxe (duc mâncare celor izolați), până la polițiști, angajați SMURD, ISU, Ambulanță, dar în principal medici, a fost atins duminică, la împărtășania de la foarte multe biserici din România.

Deși s-a spus și s-a comunicat, iar mai marii Bisericii au acceptat că trebuie făcută cu linguriță de unică folosință, duminică Biserica a sfidat intenționat pentru a-și arăta puterea. Puteau foarte bine preoții de la Catedrala din Clui-Napoca să aibă un pachet cu lingurițe de unică folosință, de unde fiecare credincios să se servească. Problema este că acest lucru nu le-ar fi servit demonstrației de putere. Conducătorii preoților s-au ascuns după scuza că ”niciun credincios nu a venit cu propria linguriță”. Oricum, dacă e să fim sinceri, la ce i-ar fi servit pentru că toate lingurițele intrau în același vas, de unde se făcea împărtășania. Nu! În mod normal conducerea Bisericii ar fi trebuit să amâne acest obicei pentru zile mai ”senine”.

Ei bine, acum vine problema cea mai mare. După ce presa a relatat pe larg cele întâmplate la Cluj, am primit amenințări din partea credincioșilor, pentru a șterge articolul, pentru că altfel vor raporta materialul. Ne-au acuzat că incităm la ură față de biserică și multe altele. Niciun moment, unul nu a pus problema că ce s-a întâmplat acolo este împotriva oricăror reguli de igienă și că ajută la răspândirea virusului. Ignoranța și prostia sunt la cote alarmante în aceste zile.

Am și fost sunat pentru a mi se spune că dacă preotul a sfințit vinul și pâinea de grâu, atunci nu mai există niciun virus acolo. L-am întrebat pe acest credincios, dacă el va fi bolnav se va duce la biserică sau la spital? Răspunsul a fost simplu: ”La spital, dar dacă preotul a sfințit împărtășania, acolo nu mai putea fi niciun virus!”. Desigur că mi s-a reproșat că nu cunosc taina sfintei împărtășanii și alte lucruri, dar i-am spus că eu cunosc mulți oameni care s-au conformat, ”stau la cutie”, au renunțat la orgolii și planuri, se protejează pentru a-i proteja pe alții, pe cei mai în vârstă. Probabil că aceste lucru nu au trecut de perdeaua groasă a ideologiilor religioase.

Reacțiile publice le-ați văzut cu toții. Foarte mulți oameni, mai ales tineri, au fost uluiți de cele petrecute cu acordul bisericii. Epidemiologii spun clar că trebuie să stăm departe unii de alții în acest zile, nicidecum să folosim aceeași lingură cu un potențial pericol de a împrăștia boala, dacă cineva o poartă și este asimptomatic. Un singur om de la acea împărtășanie, putea îmbolnăvi fără probleme sute de oameni. S-au văzut cazuri, precum cel al polițistului din București, care nu a mâncat cu aceeași lingură cu cei pe care i-a îmbolnăvit, ci numai s-a întâlnit cu ei.

Nici de această dată, cei care au stat la baza evenimentelor de ieri de la biserici nu vor plăti (sper să mă înșel), deși legea spune clar că este vorba despre ”zădărnicirea combaterii bolilor”, permiterea răspândirii cu bună știință a coronavirusului. 

România este luni dimineața acoperită de un strat gros de zăpadă și de o liniște mormântală. Avem 433 de cazuri și 3 decese. 

Ține NUMAI de noi și de EFORTUL nostru, nu al altora, de a-i ajuta pe medici și de a face ca lucrurile să nu explodeze și să fie mii de cazuri în spitale. Să știe credincioșii că avem  în România circa 1200 de paturi de terapie intensivă cu ventilatoare. dacă vor fi mai mulți pacienți, medicii vor trebui să aleagă cine moare și cine trăiește. 

Altfel, nici Dumnezeul mult invocat nu ne va salva!

P.S: Aștept să văd când vor apărea cazuri și în rândul preoților, la cine vor apela pentru a-i vindeca!

Horea Șoica, redactor șef Știri de Cluj

Comentarii Facebook