Premiera medicala la Cluj

Medicii de la Institutul de Urologie si Transplant Renal au operat impreuna cu chirurgi italieni pentru prima data cu ajutorul unui robot o femeie care avea o afectiune a glandei suprarenale. O astfel de operatie se mai face doar in doua centre din America si la clinica din Italia de unde au venit mai multi specilisti pentru a-i ajuta pe cei romani. Pacianta operata astazi are 33 de ani si are o problema cu glanda suprarenala care secreta prea mult cortizon. Din acest motiv, femeia lua prea mult in greutate, mai ales in partea superioara a corpului, avea probleme cu tensiunea arteriala si exista chiar riscul sa isi piarda viata.

 

Profesorul Mihai Lucan, seful Clinicii de Urologie si Transplant Renal Cluj a declarat pentru Stiri de Cluj ca glanda suprarenala a fost scoasa cu ajutorul robotului, iar pacienta a ramas  cu glanda suprarenala colaterala functionala, astfel incat viata de zi cu zi nu ii va fi afectata. 

 

Robotul Da Vinci are patru brate, cu ajutorul carora chirurgul opereaza. Acesta le garanteaza medicilor ca mana le va tremura mai putin, iar precizia va fi  milimetrica. Da Vinci va putea folosit de chirurgii de la toate celelealte clinici din Cluj. Costurile unei astfel de operatii sunt de 100 de milioane de lei.

 

 

Comentarii Facebook