Duminica 28 Aprilie

Odată cu frigul, vin şi PERICOLELE din propria casă! O locuință a luat foc într-o localitate clujeană noaptea trecută


Pompierii din cadrul Detașamentului Huedin au intervenit noaptea trecută pentru a stinge un incendiu care a pornit de la un burlan izolat necorespunzător. Apelul de urgență a venit în jurul orei 03:30, anunțând miros de fum într-o locuință din localitatea Morlaca, comuna Poieni. 

„Echipajele noastre s-au deplasat de urgență la fața locului și au stins incendiul în limitele găsite. Flăcările au afectat tavanul unei case, precum și grinda, pe o suprafață de 2 metri liniari. Din fericire, nu au existat persoane care să solicite îngrijiri medicale”, a precizat ISU Cluj. 

Recomandările pompierilor clujeni pentru încălzirea în siguranță a locuințelor iarna

Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Avram Iancu” al județului Cluj vine cu o serie de recomandări, deoarece misiunea noastră principală este reprezentată de siguranța populației pe care o deservim.

Astfel, vă îndemnăm să verificați cu grijă sobele/şemineele, canalele şi coșurile de evacuare a fumului, pentru ca acestea să nu prezinte fisuri care să permită scânteilor să incendieze materialele combustibile din apropiere.

— tencuiți şi spoiți cu var partea din pod a coșului de fum, în scopul sesizării imediate a fisurilor.

— curățați canalele şi coșurile de fum premergător sezonului rece şi apoi periodic.

— nu introduceți în sobă/şeminee lemne cu lungimea mai mare decât focarul, nu lăsați ușa de la focar deschisă şi nu supraîncălziți sobele/şemineele.

— nu lăsați copiii nesupravegheați, în încăperi unde sunt în funcțiune astfel de mijloace de încălzire.

O altă cauză frecventă de incendii este reprezentată de exploatarea necorespunzătoare a aparatelor electrice de incălzire şi a instalaţiilor electrice, pentru a căror evitare trebuie luate următoarele măsuri:

— nu utilizați instalații electrice defecte, realizate sau reabilitate de personal neautorizat, montate direct pe materialele combustibile, cu improvizații, cu legături electrice neacoperite de material electroizolant.

— nu suprasolicitați circuitele electrice prin racordarea unor consumatori electrici care depășesc puterea nominală a acestora.

— nu utilizați mijloace electrice de încălzire locală improvizate.

— supravegheați permanent mijloacele de încălzire electrice aflate în funcțiune, chiar dacă sunt prevăzute cu mijloace de protecție (termostat), deoarece acestea pot să nu funcționeze la parametrii prevăzuți şi deconectați-le în cazul în care apar defecțiuni sau părăsiți încăperea respectivă.

Comentarii Facebook