Oamenii care oferă speranță cuplurilor infertile: cum începe miracolul vieții într-un laborator


Conceperea și aducerea pe lume a unui copil ar trebui să fie printre cele mai naturale lucruri din lume, însă, din păcate, din ce în ce mai multe cupluri se confruntă, astăzi, cu probleme de fertilitate. Cauzele acestora pot fi multiple și necesită evaluare medicală de specialitate care să îi vizeze pe ambii parteneri. Pentru o parte importantă dintre cuplurile care se luptă cu infertilitatea, însă, inseminările artificiale sau procedurile FIV pot fi singura speranță în a-și îndeplini visul de a deveni părinți. În spatele acestor proceduri complexe se află specialiști și medici pasionați, pentru care munca reprezintă mai mult decât tratarea unei afecțiuni.      

O echipă multidisciplinară

„Infertilitatea deseori ascunde în spate multe alte probleme de sănătate pe care un medic ginecolog nu le poate trata singur. Ideea de a face parte dintr-o echipă în care împreună putem rezolva orice problemă a unui cuplu cu infertilitate este esențială. Și toate acestea într-un cadru bine stabilit unde putem comunica ușor și eficient au ajutat la soluționarea multor afecțiuni care au dus ulterior la concepție spontană sau au facilitat obținerea unei sarcini prin fertilizare in vitro”, explică Dr. Cristina Zlătescu-Marton, Medic Primar Obstetrică-Ginecologie cu competență în infertilitate și embriolog Junior, vorbind despre experiența sa profesională în cadrul unuia dintre cele mai moderne astfel de centre din România: Centrul de Fertilitate și FIV Regina Maria Cluj. 

Recunoscut la nivel național pentru rezultatele sale remarcabile în domeniul fertilității, Centrul a marcat, recent, și un moment important în istoria sa medicală: 3 ani de la prima procedură FIV. Reușitele se datorează unei echipe medicale de excepție, multidisciplinare, și a colaborării foarte bune dintre experții care o formează - embriologi, ginecologi, biologi, geneticieni, hematologi, medici endocrinologi, diabetologi și medici urologi. 

„Influxul de informații este enorm în zilele noastre, făcând imposibil să fii la curent cu tot ce este nou. De aceea, întâlnindu-ne periodic, fiecare din membrii echipei multidisciplinare prezintă ultimele metode de diagnostic și tratament, terapii și cazurile care ridică probleme deosebite”, subliniază Dr. Cristina Zlătescu-Marton.

„După 3 ani de activitate și zile întregi petrecute împreună în laborator, pot spune că am ajuns în punctul în care ne înțelegem și din priviri. Fiecare din noi știm exact ce trebuie să facem pentru fiecare procedură în parte, iar lucrul asta se poate observa și în rezultatele foarte bune pe care le înregistrăm”, menționează și Iulia Grosu, Embriolog Junior în cadrul Centrului de Fertilitate și FIV Regina Maria Cluj.

NCF_5254.jpg

O pasiune dincolo de muncă

Pentru fiecare dintre membrii echipei Centrului, activitatea depusă este mai mult decât o meserie, devenind o adevărată vocație, ghidată de dorința de a ajuta cuplurile infertile să își îndeplinească visul de a aduce pe lume un copil și de convingerea că fiecare dintre aceste cupluri merită șansa de a deveni părinți.

„Laboratorul este locul meu de suflet. În momentul în care pășesc acolo, lumea de afară nu mai există iar timpul stă în loc. Sunt eu, colegii și copilașii noștri - embrionii. Nimic nu este mai important pentru mine atunci când fac ICSI (injecția intracitoplasmatică de spermă). Soarta acestor celule stă în mâinile mele (la propriu), iar sentimentele pe care le trăiesc la fiecare reușită sunt de nedescris. Fiind o meserie care necesită mult timp și răbdare, unele zile de lucru pot începe la 7 dimineața și să se finalizeze la 9 seara. Nicio zi nu este la fel. Toate cazurile sunt diferite și vin cu anumite particularități care ne surprind, însă întotdeauna găsim soluții împreună”, afirmă embriologul Iulia Grosu. 

Spre deosebire de inseminarea artificială, în care sperma este plasată în uter, iar concepția se întâmplă altfel în mod normal, FIV presupune combinarea ovocitelor și a spermei în afara corpului, în laborator. Odată ce se formează unul sau mai mulți embrioni, aceștia sunt apoi plasați în uter, ceea ce face întreaga procedură să fie mult mai complexă.

„Prima iubire a fost reproducerea umană asistată și tot ce înseamnă a ajuta cuplurile să-și îndeplinească cel mai mare vis, să devină părinți. Fascinația și curiozitatea de a descoperi cu adevărat ce înseamnă embriologia fără prea multă ezitare m-au făcut să accept propunerea Dl. Conf. Dr. Romeo Micu [n.red. Coordonatorul echipei Centrului din Cluj] de a studia la una dintre cele mai prestigioase clinici de FIV din Europa”, povestește Dr. Cristina Zlătescu-Marton. 

Centrul de Fertilitate și FIV Cluj se remarcă prin rezultatele sale medicale extraordinare: până în prezent, s-au realizat aici aproximativ 500 de inseminări intrauterine și 268 de proceduri FIV, cu o rată de succes remarcabilă, de aproape 50%. 

Dacă încrederea oferită de Conf. Dr. Romeo Micu a fost cea care a ghidat-o definitiv către această ramură medicală, în schimb „iubirea și pasiunea pentru embriologie au venit odată cu dna Dr. Bechir Melihan [n.red. Medic Primar Obstetrică-Ginecologie cu competență în infertilitate și embriolog Senior certificat ESHRE, coordonator al Laboratorului de Embriologie din cadrul Centrului], mereu la curent cu tot ce este nou și interesant, cu scopul de a le oferi cuplurilor acces la cele mai bune proceduri”, a adăugat Dr. Cristina Zlătescu-Marton. ”În cele din urmă, după nenumărate ore petrecute lucrând la microscop și cinci zile pline de emoții pentru embrionii aflați în incubatoare, zâmbetul și deseori lacrimile de fericire validează pasiunea pentru embriologie.”

„Eu cred că totul în lumea asta se întâmplă cu un scop. Locul în care mă aflu acum și dedicarea pentru această meserie mi-au fost menite dintotdeauna”, consideră, la rândul său, embriologul Iulia Grosu.

Un laborator la standarde internaționale

Vorbind despre începuturile vieții sale profesionale, embriologul Iulia Grosu își amintește că laboratorul Centrului de Fertilitate și FIV Regina Maria din Cluj a fost locul care a răspuns exact nevoii sale de a pune în practică tot ceea ce învățase la Facultatea de Biomedicină din Anglia și în cadrul masterului de Reproducere Umană Asistată de la Universitatea din Kent. La Cluj a găsit o echipă gata să o sprijine, alături de aparatura de ultimă generație folosită în spitalele din Occident. „Curba de învățare pentru a ne perfecționa tehnicile folosite pentru procedurile de FIV continuă și în ziua de astăzi (după aproape 3 ani). Tehnologia și metodele folosite pentru fertilizarea in vitro sunt într-o continuă dezvoltare, iar noi încercăm să fim la curent cu toate noutățile pentru a le oferi pacienților noștri cele mai bune opțiuni”, afirmă Iulia Grosu.      

Rezultatele Centrului de Fertilitate și FIV Cluj Regina Maria se datorează și investiției constante în aparatură de ultimă generație, care asigură precizie, fiabilitate și performanță în fiecare procedură medicală efectuată în cadrul centrului, așa cum confirmă și Dr. Cristina Zlătescu-Marton: 

„Pe lângă o echipă bine pregătită, pentru rezultate bune și constante, este nevoie și de aparatură și materiale care să susțină fiecare etapă în tratamentul cuplului care se confruntă cu infertilitate. Acestea au o importanță crucială în laboratorul de embriologie, întrucât aici trebuie să susținem procese biologice care ulterior duc la crearea unei vieți. Putem spune cu mândrie că avem incubatoare de ultimă generație cu supraveghere video, conectate la sisteme de inteligență artificială, cele mai bune medii de cultură și posibilitatea de a efectua testare genetică non-invazivă a embrionilor (niPGT-A). Putem spune că ținem pasul cu orice laborator performant de embriologie.”

Numai în 2023, 34 de copii s-au născut în Spitalul Regina Maria din Cluj din sarcini obținute prin FIV și inseminare intrauterină. Fiecare succes înseamnă o nouă viață și o nouă victorie în lupta împotriva infertilității. 

NCF_5199.jpg

Comentarii Facebook