Duminica 28 Aprilie

O tânără din Cluj a aflat peste 10 ani că decizia unui medic i-a schimbat viața: „După recomandarea să joc baschet, m-a trimis acasă”


O tânără din Cluj-Napoca se întreabă dacă experiența pe care a trăit-o acum 10 ani la o clinică din Cluj nu este un caz de malpraxis.

Fata a ajuns la medic îngrijorată că nu crește suficient în înălțime și deși analizele arătau că suferă de un deficit de hormon de creștere, medicul a trimis-o să joace baschet.

„Am 23 ani și 1,56 m înălțime, iar în ultimii 10 ani am crescut în înălțime doar 4 cm. Când aveam 13-14 ani, mama m-a adus la medic în Cluj, îngrijorată de faptul că nu mai cresc deloc și începusem să iau în greutate. Astfel, am ajuns la endocrinologie. După un set de analize și recomandarea să joc baschet, medicul m-a trimis acasă. 

La 18 ani, am mers din nou la medic, în orașul din care vin, știind că n-am mai prea crescut. Medicul respectiv mi-a spus că sufăr de deficit de hormon de creștere, însă la 18 ani e prea târziu și nu mai îmi pot administra. Acum câteva luni, am găsit rezultatele analizelor de la 13-14 ani, unde hormonul de creștere era subliniat și încercuit (probabil de persoana de la laboratorul de analize). 

Valoarea hormonului de creștere, pentru vârsta de 13-14 ani, era de 1,04, într-o perioadă de maximă creștere, când ar fi putut fi în jur de 9-10. Am rămas mică de înălțime, în contextul în care ambii mei părinți au 1,70, iar frații mei au 1,75 și 1,82. 

Dacă doctorul de atunci, de la 13-14 ani, mi-ar fi administrat hormoni de creștere atunci, probabil as mai fi crescut (mai ales că persoana de la laborator a și subliniat și încercuit hormonul de creștere, probabil din cauză că era o valoare foarte mică pentru cineva aflat în plină creștere). Se poate considera malpraxis? Chiar dacă probabil nu mai am ce să fac in prezent”, a relatat tânăra pe o rețea de socializare. 

Unii internauți i-au sugerat că medicul ar fi putut avea motivele sale pentru a nu-i prescrie un tratament hormonal: „E posibil să nu fi avut posibilitatea să iniţieze tratamentul cu hormon de creştere nici atunci, pentru că nu îndeplineai criteriile. Conform protocolului, trebuie să fi avut înălţimea mai mică cu 2,5 deviaţii standard faţă de media pentru vârstă/sex. Asta înseamnă sub 145 cm pt o fată de 14 ani/ sub 140 cm pt o fata de 13 ani”.


Comentarii Facebook