O pisică într-un borcan, expusă la o expoziție de artă de la Universitatea de Artă și Design Cluj - FOTO EXCLUSIV


O pisică moartă și băgată într-un borcan a fost expusă de masteranzii de la Universitatea de Artă și Design (UAD), în cadrul unei expoziții tematice. ATENȚIE - IMAGINI CARE VĂ POT ȘOCA EMOȚIONAL!

Cei care au vizitat expoziția la vernisajul de zilele trecute ne-au semnalat cazul, spunând că au avut un șoc. ”La început nu am știut ce să spun. Nu era nimeni acolo ca să întreb așa că am plecat. Era o pisică moartă îndesată într-un borcan. Am sunat la Protecția Animalelor”, ne-a spus un cititor, șocat de cele văzute.

Expoziția este la Casa Matei, clădire monument a Clujului administrată de UAD Cluj. Acolo expun masteranzii de la Arte, diverse lucrări personale ca formă de practică, a precizat purtătorul de cuvânt al UAD Cluj, Gabriela Rostaș, care a afirmat că universitatea nu știe ce se expune. ”Noi nu avem nicio pisică moartă expusă. Oricum, de această expoziție se ocupă curatorul și este a masteranzilor!”, a spus Rostaș.

WhatsApp Image 2023-04-05 at 10.28.33.jpeg

Curatorul expoziției, Karina Ganea, a fost contactat pentru a explica dacă este o pisică moartă expusă.

Lucrarea la care faceți referire – o pisică moartă într-un borcan, unul dintre multele exponate din expoziția guide to becoming obsolete: dialog generațional – nu intenționează să promoveze violența împotriva animalelor, ci din contră. Povestea din spatele lucrării este următoarea: pisica a fost găsită cu un plămân perforat și o parte dintre oase rupte după ce a fost atacată de câinele ciobănesc al unui stăpân iresponsabil. Ea a fost dusă la cel mai apropiat cabinet veterinar în încercarea de a o salva. Starea animalului era însă prea gravă pentru a mai putea fi salvat și s-a luat decizia de a îl eutanasia. Cu alte cuvinte, pisica nu a fost omorâtă cu scopul de a deveni lucrare de artă. Pisica a murit pentru că a fost atacată.

Lucrarea aceasta a fost selectată pentru expoziția guide to becoming obsolete: dialog generațional atât ca un îndemn de conștientizare a propriei efemerități, cât și ca un semnal de alarmă la adresa morților animalelor de care ne facem vinovați, dar care, de cele mai multe ori, nu au repercusiuni legale directe. Apreciem îngrijorarea cititorilor dumneavoastră și dorința lor de a afla mai multe despre lucrare și ne pare rău dacă unii dintre ei au fost afectați emoțional. Recunoaștem că ar fi fost poate necesară această clarificare în spațiul expozițional. Avem, însă, convingerea că, sensibilizați de povestea pisicii la care lucrarea face referință, cititorii dumneavoastră vor reacționa mai vocal în situații similare în sensul tragerii la răspundere a celor care, prin acțiune sau inacțiune, au permis acte de violență împotriva unui animal”, ne-a spus Karina Ganea, curatorul expoziției, masterand la Universitatea de Artă și Design Cluj.

---------------------

UPDATE

Poliția Cluj s-a sesizat și va investiga această situație. Confom legii, animalele moarte pot fi folosite în anumite condiții speciale, cum ar fi pentru studiul la facultățile veterinare. 

În urma apariției în spațiul public a unui articol de presă referitor la o expoziție de artă din municipiul Cluj-Napoca, în care ar fi fost expus cadavrul unei pisici aflat într-un borcan de sticlă, polițiștii din cadrul Biroului pentru Protecția Animalelor au demarat cercetări din oficiu pentru stabilirea împrejurărilor și condițiilor în care ar fi avut loc acest eveniment. 

În acest context, se vor verifica toate aspectele de interes în cauză, iar în funcție de rezultatul acestora, vor fi luate măsurile legale care se impun”, precizează Poliția Cluj.

Comentarii Facebook