O nouă șansă pentru nou născuții din Cluj care suferă de hipoacuzie

 

Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) ”Iuliu Haţieganu” Cluj-Napoca a lansat proiectul ”Hear - Ring”, în valoare de 200.000 de lei, destinat diagnosticării și tratării nou născuților care suferă de hipoacuzie.

 

Dorim prin acest proiect să îmbunătăţim diagnosticarea timpurie a hipoacuziei şi recuperarea copiilor hipoacuzici, prin extinderea screeningului auditiv al nou-născutului în două secţii de neonatologie, de la clinica ”Dominic Stanca” şi de la Spitalul Judeţean Baia Mare, dar şi prin sprijinirea reabilitării auditiv-verbale a copiilor hipoacuzici implantati cohlear, cu ajutorul mijloacelor moderne IT, de comunicare la distanţă. De asemenea, proiectul prevede şi pregătirea cât mai multor specialişti logopezi în recuperarea copiilor”, a spus Violeta Necula, şef lucrări Catedra ORL din cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie ”Iuliu Haţieganu”.

 

Vor fi achiziționate două aparate de testare screening auditiv a nou născuţilor. ”Aceştia să poată fi testaţi la două - trei zile de la naştere. Hipoacuzia este un defect care nu se vede la naştere, iar detectarea în primele şase luni de viaţă îi ajută pe copii. Ulterior, se va trece la partea de tratament cu implantul cohlear, un dispozitiv care ajută copiii cu hipoacuzie profundă să perceapă sunetele”, a mai afirmat Violeta Necula.

 

Proiectul este destinat unor clinici din Cluj-Napoca şi Baia Mare, unde se nasc anual peste 6.000 de copii.

Comentarii Facebook