O nouă metodă de furt în mediul virtual! Cum au fost înșelați mai mulți părinți care doreau burse pentru copiii lor?


O platformă din mediul online promitea burse pentru 25.000 de elevi. Înșelăciunile prin domeniul internetului iau amploare, astfel că infractorii apelează la metode tot mai ingenioase.

Părinții care doreau burse pentru copii au fost înșelați

Într-o perioadă în care infracțiunile cibernetice iau cu asalt tot mai multe domenii, nici educația nu a scăpat de ochiul ager al celor bazați pe fapte ilicite. Astfel, mai mulți părinți au fost ținta unei înșelăciuni virtuale, care promitea burse pentru elevi. Valoarea unei burse era de 3.600 de lei pe an pentru fiecare elev care urma să se înscrie pe site-ul romaniadezvoltata.ro

Pentru a primi această sumă de bani, părinții trebuiau să achite o taxă de 98 de lei, mai multe persoane căzând victime ale acestei fraude. Acesta nu era singurul lucru pe care părinții trebuiau să îl facă, deoarece le-au fost cerute și date cu caracter personal precum CNP și adresa de domiciliu, date care ulterior ar fi putut fi folosite la mai multe activități ilegale.

Părinții nu au verificat site-ul

Nu ar trebui să fii păcălit așa de ușor. Trebuie să îți pui întrebarea cum să dai 100 de lei, 98 de lei, și să obții 3.600? E ceva de noaptea minții, fără să cunoști, fără să interacționezi cu acel om față în față. Lucrul elementar pe care trebuia să îl facă - să sune să vadă dacă numărul de telefon există și să confirme, astfel încât să-și dea seama dacă vorbesc cu un escroc sau cu cineva bine intenționat. Dacă mă pot gândi că unii copii au putut fi păcăliți și au depus bani cu speranța că își fac bine, nu pot gândi acest lucru la nivelul părinților. E foarte grav dacă un părinte e păcălit așa ușor”, a menționat Iulian Cristache, președintele Federației Naționale a Asociațiilor de Părinți.

Site-urile pot părea foarte credibile

Pentru ca această înșelăciune să pară cât mai credibilă,cei care au pus la cale programul „Bursa elevului online” au introdus și criterii de eligibilitate pentru viitorii elevi care urmau să primească bursele. Astfel, aceștia din urmă trebuiau să aibă media 9 la purtare, să fie cetățeni români și să fie înscriși la o școală din țară.

În cazul de față e dificil pentru un utilizator obișnuit să identifice că e o pagină frauduloasă, pentru că pare convingătoare. Sunt multe referiri la diverse autorități, informația e prezentată ca pe o pagină legitimă. Astfel de fraude nu sunt noi, mai ales când exploatează școala de la distanță, programe sociale. Cei care au făcut site-ul au investit mult timp pentru a-l face credibil, să fie depistat cât mai greu și pentru a genera profit mai mult timp”, a spus Liviu Arsene, specialist în securitate informatică, conform impact.ro

Comentarii Facebook