O familie din Odessa salvată de OMENIA din Ardeal. Un polițist din Cluj a avut grijă de ei ca și de familia lui - FOTO


O familie din Odessa, fugită din calea războiului, a avut ghinioane pe bandă rulantă în timp ce încerca să ajungă în Viena. Un polițist clujean a fost îngerul lor păzitor. 

Când viața bate filmul…

În noaptea de sâmbătă spre duminică, o mamă, un tată și doi copii din orașul ucrainean Odessa străbăteau România, în drumul lor către Viena, unde persoanele apropiate aveau să-i aștepte în siguranță. Între Borsec și Toplița, însă, pe o trecătoare montană, autovehiculul în care cei patru se aflau s-a defectat.

Norocul a făcut ca același drum să fie străbătut și de alte familii de ucraineni, așa că mama și cei doi copii au fost preluați la scurt timp de o altă mașină, pentru a-i transporta la o pensiune din Toplița, unde familia s-a reunit. Nici tatăl nu a rămas mult timp pe loc, reușind să ajungă la o unitate de poliție din Toplița, unde un suflet bun a reușit să-l sprijine cu o platformă. Odată ce vehiculul a fost preluat din zona montană,  polițistul și tatăl s-au îndreptat în grabă spre locul în care mama și cei doi copii îl așteptau.

Firul poveștii nu s-a terminat aici

...ajunși la pensiune, tatăl a aflat că soția lui și copiii nu sunt acolo. Au reușit să ia legătura cu mama telefonic, stabilind că s-a produs o ușoară confuzie. Cei trei au ajuns alături de alte familii din Ucraina la o locație de cazare din Cluj-Napoca, fără a putea preciza cu exactitate locul.

Colegul nostru, agent principal Cojocar Alexandru, polițist criminalist la Poliția orașului Huedin, a primit un telefon de la un coleg din orașul său natal, municipiul Toplița! Alex se afla în timpul său liber, însă la finalul conversației cu colegul său polițist a înțeles exact ce are de făcut.

A preluat datele de contact ale șoferului de platformă, care se afla deja în drum spre Cluj-Napoca, alături de tatăl familiei, și a pornit în căutarea locului de cazare.

Distanța de la Toplița la Cluj-Napoca este de peste 200 de km, fiind un drum de minim trei ore, însă Alex a reușit ca înainte de sosirea acestora în municipiu să elucideze întregul mister. A transmis coordonatele necesare șoferului de platformă și familia s-a reunit!

Problemele nu s-au terminat aici, dar omenia a fost mai puternică

Cu mașina defectă nu prea ai ce să faci... așa că Alex i-a condus la un service auto din zonă. Bineînțeles că uneori ”viața îți joacă feste”, iar o nouă problemă a apărut: defecțiunea era suficient de serioasă și costisitoare încât să îi țină în loc pe cei patru pentru câteva zile bune.  

Costurile ridicate ale reparației au fost rezolvate prin grija comună a lui Alex și a apropiaților săi, dar și a reprezentanților service-ului auto, care nu au rămas pasivi la lungul șir de evenimente neplăcute pe care familia din Ucraina le-a întâmpinat în mai puțin de 24 de ore.

Tot  el a făcut în așa fel încât, de duminică până joi, familia să înnopteze la o unitate de cazare din zonă și ulterior într-un centru de asistență socială din comuna Baciu. Toate acestea nu ar fi fost posibile fără bunăvoința apropiaților colegului nostru, a unui suflet bun de la unitatea de cazare, a reprezentanților acesteia, precum și a Primăriei Baciu.

Duminică dimineață, înainte să își reia drumul spre Viena cu trenul, familia din Odessa și-a luat rămas bun de la Alex, colegul nostru, iar imaginea de mai jos a rămas o amintire vie a unor zile în care noblețea sufletească, altruismul și empatia au avut capacitatea de a înfrânge bariere de comunicare și de a duce aceste valori mai departe, peste orice fel de granițe.

Comentarii Facebook