O carte din 1561, in valore de 25.000 de euro, descoperita in fondul Bibliotecii Centrale Universitare (BCU) Cluj


O carte din 1561, care valoreaza circa 25.000 de euro, a fost descoperita in fondul Bibliotecii Centrale Universitare (BCU) Cluj si a fost clasata in fondul tezaur al patrimoniului cultural national.

"Continutul cartii este unul cu tenta religioasa si are titlul 'Predici dupa Scrisorile Sfantului Apostol Pavel catre Corinhieni', scrisa de Peter Melius Juhasz. A fost prima carte tiparita de actuala tipografie Alfoldi, din Debrecen, Ungaria. pe care este inscriptionata si numele tipografului Huszar Gal. Este unicul exemplar cunoscut in lume dintr-o lucrare importanta pentru inceputurile unei noi confesiuni religioase: cultul reformat (calvin). in consecinta, cartea este evaluate financiar la suma de 80.000-100.000 de lei", a declarat Leonard Horvath, directorul executiv al Directiei Judetene pentru Cultura si Patrimonu National (DJCPN) Cluj.

Predicile dupa scrisorile Sfantului Pavel au ajuns in colectiile speciale ale BCU prin intermediul primului fond de carte al Societatii Muzeului Ardelean, in 1850. "Cartea a fost donata Muzeului Ardelean in anii 1860-1870 de contesa Klara Rhedei, sotia baronului Istvan Radak", a mai spus Horvath.

In buletinul de expertiza pe baza caruia cartea a fost clasata, expertul Ioan Chindris, directorul Bibliotecii Academiei Romane din Cluj-Napoca, a spus ca: "Ne aflam in fata unei opere originale, realizata de o personalitate marcanta a culturii relogioase din Ungaria, Transilvania istorica si alte zone din Europa centro-rasariteana, ideologul confesional Melius Peter. Cartea face parte din marea literatura prozelita a Reformei de colorit calvinist din Europa".

Volumul are circa 150 de pagini si este foarte bine conservat, fiind una dintre primele cartii tiparite in orasul Cluj-Napoca.

Comentarii Facebook