Noua Dreaptă cere o nouă statuie cu Avram Iancu, în fața celei cu Matei Corvin

 

Noua Dreaptă solicită ridicarea unei statui a lui Avram Iancu, în Piața Unirii, în fața celui a lui Matei Corvin. 

 

În acest an se împlinesc 165 de ani de la victoria Revoluţiei Române în Transilvania iar ”Noua Dreaptă” Cluj propune autorităţilor locale ridicarea unei noi statui a lui Avram Iancu, care să fie amplasată în Piaţa Unirii din Cluj-Napoca, pe locul actualei fântâni arteziene, faţă în faţă cu statuia lui Matei Corvin. Să fie chiar un grup statuar al lui Avram Iancu, cu opt tribuni ai lui în jur, să aibă Avram Iancu două statui în Cluj pentru că aici este oraşul în care a studiat Crăişorul Munţilor”, a declarat Codrin Goia, preşedintele Noii Drepte Cluj.

 

Credem că Avram Iancu merită mai mult din partea Clujului iar o nouă statuie ar aduce un plus de cultură pentru oraş, ar ajuta la câştigarea titlului de Capitală Culturală Europeană în 2021. Statuia ar trebui finanţată din bani publici, dar s-ar putea implica şi ONG-uri, societatea civilă, nu cred că ar fi o problemă să se adune banii necesari”, a mai spus Goia.

 

El susține că propunerea nu este nepotrivită. Întrebat dacă pe grupul statuar Matei Corvin sunt 4 generali, lângă fostul rege al Ungariei, lângă statuia lui Avram Iancu câți tribuni trebuie să fie, Goia a spus că ”Avram Iancu ar trebui să aibă opt tribuni lângă el. Nu văd nici o problemă ca statuia să fie în Piața Unirii. Și Matei Corvin a fost român, cu toate că a fost regele Ungariei”. 

 

În 15 martie, Noua Dreaptă Cluj va organiza un miting în Cluj-Napoca, când se împlinesc 165 de ani de la Revoluţia din 1848 - 1849.

 

În 15 martie, este și Ziua Maghiarilor de Pretutindeni, iar maghiarii din Cluj-Napoca vor participa la manifestprile tradiționale.

 

Comentarii Facebook