Nou motiv de scandal între voluntari şi autorităţi: refugiații. Un bărbat de 84 de ani a venit din America să ajute: Mi-au zis că sunt prea bătrân să ajut


Problemele între voluntari doritori să ajute refugiații ucraineni și autorități nu au întârziat să apară. În Gara de Nord din București voluntarii reclamă faptul că oamenii doritori să ajute care ajung acolo au rămas fără mâncare și medicamente după ce departamentul pentru situații de urgență și prefectura au preluat frâiele misiunii. Autoritățile se plâng și de voluntarii care au fost pe peroane în prima zi de dnații.

Voluntarii din Gara de Nord au fost primii care i-au ajutat pe refugiaţii ajunşi la noi cu trenul. Încă de acum câteva săptămâni. Lucrurile au mers bine, spun ei, până când s-a implicat statul. În urmă cu o săptăpână, organizarea a fost preluată de ISU şi prefectură.

Au venit nişte autorităţi publice care au început să se certe între ei zicând că or să rezolve problemele. De când au venit au stat doar în şedinţe dar nu au venit cu problemă şi soluţie. Au început să plece voluntarii pentru că nu le place cum sunt trataţi”, declară o voluntară din Gara de Nord. 

Voluntarii reclamă faptul că refugiaţii au rămas fără mâncare. „La ora prânzului azi, nu era mâncare. Mâncarea de la primărie nu a venit. Acum câteva zile am primit un crenvuşti cu o felie de ou într-o caserolă”, a mai declarat voluntara. Voluntarii au organizat chiar şi o farmacie improvizată, cu medicamente donate, care nu necesită reţetă. Autorităţile însă le ar fi explicat că încalcă regulile pentru că nu pot da tratamente la întâmplare. „Au fost strânse, blocate. Că nu e aprobat de nu ştiu ce autoritate publică, că nu avem voie să dăm medicamente", a mai spus tânăra. 

Un american de 84 de ani, fost paramedic, a venit să dea o mână de ajutor

Timp de aproximativ două zile, farmacia de aici a fost lăsată fără medicamente. De joi, 17 martie, a început să funcţioneze din nou, însă voluntarii se bazează exclusiv pe donaţii pentru a îi putea ajuta pe oameni. Printre voluntari sunt si doctori. „Cei mai mulţi oameni au nevoie de medicamente pentru durere în gât, pentru tuse şi nu am avut să le dau. Am putut doar să îi consult şi să le spun: Aveţi nevoie de medicamente dar eu nu le am”, a declarat un medic de urgență, voluntar la Gara de Nord.

La cei 84 de ani ai săi, John a venit tocmai din Alaska doar pentru a da o mână de ajutor refugiaţilor. Si a luat bilet doar dus. „Am vrut să merg la graniţă şi mi-au spus că sunt prea bătrân. Lucrez pe partea medicală. Sunt paramedic. Am ales să vin aici pentru că aici oamenii au nevoie de oameni să îi ajute. Sunt un cetăţean al lumii”, a declarat John Spitzberg, voluntar. Reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă spun că nu au cerut niciunui voluntar să plece, ba chiar au nevoie de orice mână de ajutor. Anunţă, că de mâine, in gara va ajunge un echipaj de urgenţă care va avea permanent medic şi medicamente, potrivit Observator.ro.


Comentarii Facebook