Muzeele Clujului au atras, și în 2023, vizitatori din toate colțurile lumii. Un nou record de vizitare, înregistrat de Muzeul Etnografic al Transilvaniei


Muzeele Clujului au reprezentat, și în anul 2023, una dintre atracțiile principale atât pentru publicul clujean, cât și pentru turiști, înregistrând cifre record de vizitatori.

Astfel, Muzeul Etnografic al Transilvaniei a stabilit un nou record de vizitare, în 2023 trecându-i pragul nu mai puțin de 131.027 de persoane, față de 87.866 în 2022. Creșterea a fost una semnificativă, de peste 49%, publicul manifestând interes crescut atât pentru sediul central al instituției, Palatul Reduta, cât și pentru secția în aer liber, Parcul Etnografic „Romulus Vuia” din Hoia.

Pe lângă expozițiile permanente, muzeul a găzduit, în anul precedent, și un număr de 86 de activități cultural-educative, înregistrând o creștere importantă față de 2022, când au fost organizate 36, dar și 26 de expoziții temporare și un simpozion.

Muzeul de Artă Cluj-Napoca a rămas, și în anul 2023, unul dintre obiectivele turistice preferate de vizitatori, atrăgând prin expozițiile și evenimentele organizate la sediu 100.114 persoane, în creștere cu peste 40% comparativ cu 2022.

În decursul anului 2023, pe lângă expozițiile permanente, Muzeul de Artă Cluj-Napoca a realizat 67 de expoziții temporare la sediul instituției. De asemenea, lucrări din patrimoniul instituției au fost prezentate în expoziții de anvergură din țară.

Nu în ultimul rând, Muzeul Memorial ,,Octavian Goga” Ciucea a fost vizitat de 18.723 de persoane, valoare în ușoară creștere comparativ cu cea din 2022, când au fost înregistrați 18.245 de vizitatori. Și în anul recent încheiat s-a menținut tendința vizitării instituției preponderent de către elevi ai școlilor generale, arată datele Consiliului Județean Cluj.

Apartamente din Palatul Banffy, unde e Muzeul de Artă din Cluj, retrocedate foștilor proprietari

Amintim că Muzeul de Artă din Cluj-Napoca, instituție culturală situată în Palatul Bánffy, chiar în inima orașului de pe Someș, a fost notificat în septembrie 2023, să predea moștenitoarei două treimi din spațiul palatului. Printr-o sentință civilă din anul 2018, reconfirmată printr-o decizie judecătorească un an mai târziu, Consiliul Județean Cluj, proprietarul contestat al palatului, a fost obligat să restituie mai multe încăperi moștenitorilor stabiliți de instanță. 

Cei care vor deveni proprietari sunt urmașii Paraschivei Roșca (decedată), soția lui Nicolae Roşca, un negustor din Săliște, Sibiu, care se imprietenise cu Dionisie Bánffy, fiul lui Albert Bánffy și care împreună cu acesta,  au pus bazele unui cinematograf, în incinta Palatului, ulterior demolat. Potrivit sentinței definitive, ei nu au voie să schimbe destinația imobilului timp de 10 ani.

Vezi și: Asta mai lipsea! Muzeul de Artă din Cluj poate ajunge hotel de cinci stele. Șeful CJ Cluj, Alin Tișe: ”Nici vorbă! Niciodată”

Comentarii Facebook