Motivare în celebrul caz de bullying de la Colegiul George Coșbuc din Cluj-Napoca dată după 2 ani de la sentință


Instanța a dat publicității motivarea în cazul celebrului scandal de bullying de la Colegiul George Coșbuc din Cluj-Napoca, după 2 ani de la sentința din iunie 2017. 

Prin sentința din 2017, părinții elevului de 6 ani au fost amendați cu 5000 de lei. Tatăl copilului este fostul fotbalist Alin Bănceu, acum om de afaceri.

Copilul de la care a pornit tot scandalul a fost acuzat că era deosebit de violent verbal și fizic, atât în timpul orelor, cât și în afara acestora. Elevii erau chiar bătuți, unii ajungând să își scoată certificat medico-legal. Învățătoarea a fost și ea țina atacurilor, alături de profesorii de limba engleză și educaţie fizică şi sport, care nu-și puteau desfășura orele. Totul a culminat cu izbirea unui coleg cu capul de sobă, ”atestată cu certificatul medico-legal nr. ….din ….2016 emis de IML …., produsă de elevul ….., prin izbirea lui …. cu capul de soba de teracotă din sala de clasă, agresiune desfăşurată în prezenţa tuturor elevilor grupei ….., a psihopedagogului şcolii şi a numitei ….., (f.) memoriul părintelui …. din …. privind vătămarea corporală a fiului …., atestată cu certificatul medico-legal nr. ….din ….2016 emis de IML …., fiind acordate 14-16 zile de îngrijiri medicale ce au necesitat intervenţie chirurgicală şi spitalizare”, preciza succint, în 2017, Judecătoria Cluj-Napoca.

În motivarea din ianuarie 2019, instanța explică de ce au fost amendați părinții copilului, Alin Bănceu şi Daiana Gligan.

Învăţătoarea a asistat zilnic la actele de violenţă fizică ale lui G (iniţiala minorului-nr) îndreptate asupra colegilor de clasă: palme, pumni, îmbrâncituri, înjurături, strangulare/sugrumare, jocuri agresive, distrugerea fişelor, furtul sandvişurilor celorlalţi copii, vandalizarea penarelor, ghiozdanelor, furtul bulinelor verzi acordate colegilor, respectiv la actele de violenţă verbală: (...); la ora de educaţie fizică şi sport,  G şi-a dat jos pantalonii şi şi-a arătat fundul gol colegilor de clasă etc”, se arată în motivarea hotărârii Judecătoriei Cluj-Napoca, potrivit Adevărul.ro

Incidentele s-au produs în 2015 - 2016, iar familiile celorlalți elevi, dar și învățătoarea s-au adresat instanței și au demarat un proces împotriva părinţilor acestuia, a conducerii şcolii – Colegiul Naţional „George Coşbuc”, a Inspectoratului Şcolar Judeţean Cluj şi a Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţie a Copilului Cluj. 

Incidente majore au fost mai multe. Un copil a fost dat cu capul de sobă de băiatul fostului fotbalist Bănceu, iar o fetiță ar fi fost ”strangulată de gât şi împinsă de G. (iniţiala minorului-nr), care i-a arătat cu degetul că îi taie gâtul, folosind un limbaj neadecvat”. Minorul „aruncă cu lucruri prin clasă, învăţătoarei spunându-i că e proastă”, a mai declarat un alt elev.  

Într-o altă reclamaţie se arată că un coleg „a fost lovit în mod repetat cu palma sau pumnul în cap, în organele genitale cu piciorul, în ficat cu pumnul, a fost scuipat, împiedicat la ora de sport de nenumărate ori, a fost stropit cu suc, cu apă, a fost înjurat, a suferit o vătămare corporală atestată cu certificat medico-legal, de 14-16 zile de îngrijiri medicale ce au necesitat intervenţie chirurgicală şi spitalizare.” 

Învăţătoarea băiatului a relatat în instanță o întâmplare petrecut la începutul anului 2015: ”minorul nu avea pregătite cele necesare pentru desfăşurarea orei, ulterior a strigat în pahar, un alt coleg urmându-i exemplul, iar la încercarea profesoarei de a-i lua paharul s-a ridicat de pe scaun urlând, vrând să îi dea un pumn în faţă acesteia. Nu a reuşit să o lovească pe profesoară, dar i-a strigat acesteia ........!”. Potrivit înscrisului, după ce minorul şi-a cerut iertare profesoara i-a înapoiat paharul, dar nu i-a dat voie să lucreze la activitate, întrucât se comportase urât cu aceasta, spunându-i că are şansa de a se gândi la cele întâmplate şi la cum ar dori să se comporte altă dată, într-o situaţie asemănătoare, minorul începând din nou să strige, să dea cu piciorul în podea şi să strige: „Vreau să pictez! Nu-i corect! Dă-mi apă!”. Ulterior, minorul a ieşit singur din clasă să aducă apă în pahar, iar când s-a întors în clasă profesoara i-a luat paharul şi a turnat apa în flori, spunându-i „Ce bine că ai adus apă, chiar aveau florile nevoie de ea !”. Elevul s-a împins în profesoară, profesoara la luat de umeri şi l-a împins uşor din spate fiindcă acesta o călca pe picioare şi se împingea, minorul începând să urle după descrierea profesoarei „...... Întrucât minorul şi-a strâns lucrurile vrând să plece acasă, profesoara a încuiat uşa la clasă. După cum rezultă din înscris, după ore învăţătoarea  ...... a avut o discuţie cu mama minorului, care i-a spus că recunoaşte că nu e uşor ca învăţător să asculţi astfel de jigniri, la care să asiste întreaga clasă şi să nu poţi face nimic, explicându-i că …… este singurul copil din clasă care nu are prieteni de la grădiniţă.

Părinții băiatului problemă l-au dus la psiholog, după ce s-a stabilit că nu prezintă un diagnostic psihiatric. La recomandarea psihologului, Alin Bănceu a angajat un psiholog care a mers la școală, alături de copil, mai multe luni, pe post de ”umbră”. ”Psihologul îl corecta atunci când copilul greșea. Apoi, în particular am mers cu copilul la psiholog, la ședințe. Am făcut cerere la școală și am participat la toate orele de sport din semestrul doi, tocmai pentru a observa comportamentul copilului și pentru a vedea unde anume greșește, pentru a putea să îl ajut să se îndrepte. L-am dus la înot și la alte activități extrașcolare. Am făcut tot ce este omenește posibil pentru copilul meu. În tot acest demers am fost singur, școala a lipsit, învățătoarea a lipsit, și pe deasupra ceilalți părinți erau ca un grup împotriva noastră. În loc să ne sprijine să ajutăm copilul, ei tot cereau să îl mutăm la altă școală, ori niciunde în regulamentul școlar nu se arată că un părinte are dreptul să ceară mutarea altui copil, la altă școală”, a spus Alin Bănceu.

Instanţa a apreciat că ”acest comportament este datorat de modul în care pârâţii şi-au îndeplinit îndatoririle decurgând din exerciţiul autorităţii părinteşti”, pentru că nici după ce a fost supravegheat nu și-a schimbat comportamerntul. 

În consecinţă instanţa urmează a admite în parte cererea de chemare în judecată formulată de reclamanţi şi a obliga pârâţii AB.... şi GD......, în solidar, la plata către reclamanţi a sumei de 5000 lei cu titlu de daune morale, instanţa va avea în vedere eforturile pe care părinţii le-au depus pentru îmbunătăţirea comportamentului minorului, faptul că nu a existat sprijin/au fost foarte puţin sprijiniţi din partea/de către părinţii elevilor din clasa  ....... De asemenea, instanţa apreciază că despăgubirea ar putea reprezenta pentru minorii afectaţi contravaloarea unor şedinţe de psihoterapie, având în vedere natura prejudiciului pe care aceştia l-au suferit”, a arătat instanţa.

Noi amănunte neștiute despre cazul de bullying de la Colegiul George Coșbuc Cluj

Comentarii Facebook