Moții care au găsit avionul prăbușit în Apuseni au rămas niște oameni simpli. Cer să se afle ADEVĂRUL

 

Moții care au salvat echipajul de medici prăbușit cu un avion în Munții Apuseni, în urmă cu un an, la limita județelor Cluj și Alba, au rămas niște oameni simpli. 

 

Argentin Todea, Gheorghe Giurgiu și Gheorghe Trif sunt cei trei moți care au pornit de acasă, prin pădure, pentru a găsi epava avionului. Șase ore s-au bâlbâit autoritățile și nu au găsit avionul, iar fără ajutorul celor trei moți probabil că bilanțul victimelor ar fi fost mult mai mare.

 

Luni, la parastasul organizat în locul prăbușirii avionului de familia studentei Aura Ion, cei trei moți au rememorat cele petrecute acum un an și au comentat modul în care decurge ancheta.

 

Noi am rămas aceiaşi oameni simpli, nu ne-am schimbat, ne vedem mai departe de viaţă, de familie şi de muncă. Ne-am bucurat că am reuşit, acum un an, să ajungem la avion şi să îi salvăm pe medici. Regretul este că nu am ajuns mai repede, să-i salvăm şi pe Adrian Iovan şi pe Aura Ion. Acum, la un an de la accidentul aviatic, sunt mai emoţionat, parcă văd exact cum a fost, cum am plecat, cum am umblat pe întuneric prin zăpadă, până i-am găsit pe medici. Dacă am fi plecat mai repede de acasă, poate am fi putut să o salvăm măcar pe Aura”, a spus Gheorghe Giurgiu, conform Mediafax.ro.

 

Cei trei au ajuns la epavă pe baza indicațiilor transmise de medicul Radu Zamfir. Giurgiu spune că dacă acum ar trebui să intervină într-un caz similar ar ști ce să facă. ”Aş lua cu mine mai mulţi vecini, pături şi sticle cu apă, pentru că răniţii ne-au cerut apă când am ajuns la ei şi noi nu am avut”, a povestit el. 

 

Gheorghe Giurgiu a fost cel care le-a dat răniţilor hainele sale şi şi-a folosit maieul pentru a le face foc. Cu o targă din cregi de brad, cei trei moțil-au transportat pe copilot, care avea picioarele rupte, până la drum. 

 

Salvatorii așteaptă și acum măsuri și un răspuns. ”Văd că la noi în ţară se pune mai mare preţ pe salvarea unui câine sau a unei pisici decât a unui om, viaţa unui om parcă nu are un preţ aşa de mare", consideră Gheorghe Giurgiu.

 

”Noi nu ne-am făcut, atunci, decât datoria. Oricând am proceda la fel. Cred că am fost oamenii potriviţi la locul potrivit", consideră Trif.

 

Cei trei moţi mai ţin legătura cu medicii care au fost răniţi în accident şi cu copilotul Răzvan Petrescu şi se bucură pentru că doctorii s-au reîntors în sălile de operaţie pentru a salva vieţi.

 

"Pot spune că am găsit în medici nişte prieteni, cu care povestim şi suntem bucuroşi de fiecare dată când ne vedem", afirmă Trif.

 

Nu ştiu dacă puteam face mai mult, la acea vreme am făcut tot ce s-a putut. A trecut un an şi nu ştiu dacă, vreodată, se va afla adevărul despre cauzele accidentului aviatic, şi asta pentru că trăim în România. Dacă accidentul aviatic era în altă ţară, se ştia de mult cine e vinovat şi de ce s-a prăbuşit avionul”, a mai completat Gheorghe Todea.

 

Sâmbătă, 17 ianuarie, la crucea amplasată în locul unde s-a prăbușit avionul a fost ținut un parastas de către familia lui Adrian Iovan, iar luni, membri ai familiei Aurei Ion au organizat o ceremonie similară.

 

În urma accidentului aviatic produs în 20 ianuarie 2014 au murit pilotul Adrian Iovan şi studenta Aurelia Ion. De asemenea, au fost răniți copilotul Răzvan Petrescu şi medicii Radu Zamfir de la Spitalul Fundeni, Valentin Calu de la Spitalul Elias, Cătălin Pivniceru de la Spitalul "Sf. Maria" şi Sorin Ianceu de la Spitalul Municipal din Beiuş, judeţul Bihor.

Comentarii Facebook