Mornea, pus în libertate! Este clujeanul care a împrumutat un milion de euro de la oameni și e judecat pentru înșelăciune - FOTO


Vlad Mornea, clujeanul care a luat împrumut de la oameni un milion de euro și nu mai vrea să îi dea înapoi, va fi eliberat din penitenciarul Gherla și judecat în libertate, fiind plasat sub control judiciar.

Mornea a fost reținut în august 2022, după ce păgubiții au făcut un scandal monstru. Oamenii s-au adunat la finalul lunii iulie 2022, la blocul unde locuiește Vlad Mornea, în cartierul Gheorgheni, pentru că aveau informații că vrea să fugă din țară. Clujul a fost împânzit cu afișe cu chipul lui Mornea, iar acesta era de negăsit

La data de 1 august a.c., polițiștii Serviciului de Investigații Criminale, specializați în combaterea criminalității informatice, sub coordonarea procurorului de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, au pus în aplicare trei mandate de percheziție, în municipiul Cluj-Napoca și în localitatea Luncani, din județul Cluj, atât la imobilele unor persoane, precum și la sediul unei societăți comerciale, unde și-ar fi desfășurat activitatea un bărbat, de 35 de ani, din municipiul Cluj-Napoca, bănuit de săvârșirea infracțiunii de înșelăciune.

Așa a fost prins și trimis la Gherla, în arest preventiv. Ulterior, procesul în care este acuzat de înșelăciune a început la Judecătoria Cluj-Napoca.

Victimele acestuia, 18 persoane sau societăți comerciale, au de încasat un milion de euro. Mulți oameni au și renunțat la pretenții, pentru că nu mai cred că au ce să recupereze. 

Vlad Mornea este din Câmpia Turzii și a fost arestat preventiv în 1 august 2022. Anchetatorii au făcut percheziții, după ce păgubiții au protestat în fața apartamentului din Cluj-Napoca pentru că au aflat că acesta ar vrea să fugă din țară. Până acum, judecătorii nu au fost de acord cu eliberarea lui, tocmai pentru că exista riscul ca acesta sa fugă. 

În 5 aprilie 2023, lucrurile s-au schimbat. Tribunalul Cluj a decis umătoarele: ”Admite contestaţia formulată de inculpatul M. V.V., în prezent aflat în Penitenciarul Gherla, împotriva încheierii penale nr. 57/28.03.2023 a Judecătoriei Cluj-Napoca dispusă în dosar nr. 22346/211/2021/a3 al Judecătoriei Cluj Napoca, pe care o desfiinţează şi rejudecând: În temeiul art. 362 rap. la art. 208 şi art. 242 alin. 2 C.proc.pen. înlocuieşte faţă de inculpatul M. V.V. măsura arestării preventive cu măsura controlului judiciar pe o perioadă de 60 de zile, de la data de 05.04.2023 până la 03.06.2023 inclusiv. 

Conform art. 215 alin. 1 C.proc.pen., pe durata controlului judiciar, inculpatul va respecta următoarele obligaţii:

- se va prezenta la instanţă de judecată ori de câte ori va fi chemat.

- va informa instanţa de judecată de orice schimbare de locuinţă. - se va prezenta la organul desemnat cu supravegherea sa, respectiv la Biroul de Supravegheri Judiciare din cadrul IPJ Cluj

- Serviciul Investigaţii Criminale, conform programului de supraveghere întocmit de organul de poliţie sau ori de câte ori este chemat. În temeiul art. 215 alin. 2 C.proc.pen., impune inculpatului ca pe durata cât se află sub control judiciar să respecte următoarele obligaţii: 

- Să nu depăşească limita teritorială a judeţului Cluj. 

- Să nu comunice direct, indirect sau pe orice cale cu martorii din prezenta cauză indicaţi în rechizitoriu. În temeiul art. 215 alin. 3 C.proc.pen. atrage atenţia inculpatului asupra faptului că în caz de încălcare cu rea credinţă a obligaţiilor ce îi revin, măsura controlului judiciar se poate înlocui cu măsura arestului la domiciliu sau măsura arestării preventive. În temeiul art. 215 alin. 4 C.proc.pen., respectarea măsurii şi obligaţiilor impuse inculpatului se va verifica periodic de către Biroul de Supravegheri Judiciare din cadrul IPJ Cluj – Serviciul Investigaţii Criminale. Dispune punerea de îndată în libertate a inculpatului M. V. V., dacă nu este reţinut, arestat sau deţinut în altă cauză”.

Sentința este definitivă.

Știri de Cluj a scris în exclusivitate despre acest caz:

Un clujean este acuzat de zeci de persoane că i-a țepuit cu aproape un milion de euro. Oamenii s-au adunat marți, 26 iulie, la blocul celui bănuit de înșelăciune, pe strada Unirii, nr. 29, din Cluj-Napoca, alertați că și-a scos pașapoarte lui și concubinei și va fugi din țară.

Povestea a început în urmă cu un an jumătate, deci la începutul anului 2021.

Noi avem 20 de oameni înșelați în grup, dar mai sunt și alții. Omul ajunge undeva la 864.000 de euro luați împrumut. Cam atât am apucat noi să documentăm. 

Eu nu știu cum îi proteștește pe atât de mulți oameni. Pot spune că m-a prostit și pe mine. M-a prins de ziua mea și i-am dat 3000 de euro. Mă suna în continuu. Eram prieteni și după ce i-am dat banii nu am mai dat de el. 

Eu pot spune că sunt norocos, dar sunt alții care i-au dat 40.000 și alții 200.000 de euro. Nu dorm oamenii noaptea la gândul banilor pierduți.

El a avut cel mai bun service din Cluj și acum a ajuns la peste 800.000 de euro datorii”, ne-a spus A.P.

Marți, 26 iulie, acesta s-a dus cu Mornea la o cafea pentru că i-a spus că îi restituie banii, dar nu s-a întâmplat acest lucru. La blocul din Gheorgheni, unde stă țeparul, erau adunați cei înselați. ”I-am făcut plângere la poliție alături de alții, după ce am aflat că și-a făcut pașaport, lui și fostei soții, de care a divorțat pentru a nu fi trasă la răspundere. Acum ne-a spus tuturor că în 28 iulie ne restituie banii, dar toată lumea crede că este o altă țeapă și atunci va dispărea din țară. Este urmărit peste tot de cei care au de recuperat bani”, ne-a mai spus cel înselat.

Omul știe foarte bine să vrăjească. Știe să te agațe. Este foarte bun la chestia asta. E pe mână cu concubina, de care a divorțat.

El nu are pe numele lui nimic. Are un teren sub sechestru și trei firme îl urmăresc pentru datorii”, a mai spus acesta, care nu știe ce a putut face cu banii luați împrumut.

Comentarii Facebook