Monument inedit în memoria bicicliștilor uciși în accidentele rutiere, dezvelit în Piața Unirii

Cu ocazia ”Marșului Tăcerii”, de miercuri seara, un monument inedit în România,”Ghost Bike”, a fost dezvelit în Piața Unirii, pentru a comemora bicicliștii victime ale accidentelor rutiere.

Este vorba despre o bicicleta vopsita complet in alb, defunctionalizata si impodobita cu flori rosii, plasata la marginea rastelului de biciclete din coltul sudvestic al pietei, purtand mesaje scrise specifice, in limba romana si engleza.

Acest cvasimonument expus in inima orasului este menit sa atraga atentia autoritatilor si cetatenilor asupra situatiei participantilor mai vulnerabili la traficul rutier, faptului ca sunt expusi unei agresivitatii crescute din partea unora dintre soferi si ca numarul si gravitatea accidentelor in care sunt victime nevoinovate biciclisti atinge nivele inacceptabile si mult peste media europeana, chiar daca numarul de persoane care utilizeaza bicicleta in mod sistematic ca mijloc cotidiant de mobilitate urbana este inca statistic redus fata de media europeana”, precizează organizatorii.

Ideea de "ghost bike" a fost lansata in 2003 in Statele Unite ale Americii, unde, la fel ca in Romania, din cauza mentalitatii si culturii pro-automobilistice, si biciclistii aveau mult de suferit, inclusiv o rata de accidentari din cauza masinilor mult peste media din tarile cu procent mare de utilizarea a bicicletei. La ora actuala sunt peste 500 de "biciclete-naluca" in lume, a caror proprietar a decedat in accident, si sunt raspandite in zeci de tari, insa Romania abia acum va fi inscrisa pe aceasta harta a memorialelor biciclistice de acest tip.

Comentarii Facebook