Mobilizare civică pentru tren metropolitan la Cluj! Bombardați Primăria cu sesizări

 

O inițiativă civică își propune să bombardeze Primăria Cluj-Napoca cu sesizări privind urgentarea proiectului trenului metropolitan, care nici măcar pe hârtii nu există, fiind numai discuții.

 

Una din cinci persoane ocupate face naveta spre serviciu în Cluj-Napoca. La nivel de județ avem 20% navetiști. 

 

Cerem administrației Boc realizarea cât mai grabnică a unui tren metropolitan, într-o colaborare mai strânsă cu CFR, CTP, Consiliul Județean și celelalte primării din jurul Clujului. 

 

Zeci de mii de clujeni, blocați în trafic, pot beneficia de condiții mai bune de deplasare, fără poluare. Deși există discuții și propuneri în acest sens de câțiva ani, proiectul trenează. Nu știm dacă și când va demara, când se va încheia. 

 

Cerem implementarea si o estimare clară de finalizare a proiectului de tren metropolitan (traseu: Nădășelu – Suceag – Baciu – Tetarom I – Cluj gară – Cluj zona Clujana – Cluj pod IRA – Aeroport – Apahida – Jucu – Răscruci – Bonțida). Vrem un angajament ferm din partea Primăriei că realizează un tren metropolitan ca alternativă, deși parțială, la traficul auto.

 

În baza Legii 544 / 2011, privind liberul acces la informații de ordin public, sesizează Primăria (Registratura Primaria Cluj-Napoca <registratura@primariaclujnapoca.ro>) cu următoarele întrebări:

 

Subsemnatul …., domiciliat în…, susțin crearea trenului metropolitan pentru a degreva traficul clujean. În consecință, vă solicit a-mi răspunde la următoarele întrebări: 

 

1. Când se vor realiza studiile de prefezabilitate și fezabilitate pentru tren metropolitan? 

2. Când se vor organiza dezbateri transparente cu publicul și media pentru a stabili dacă se poate crea o legătură feroviară între gară și Gilău sau mai funcțională ar fi o linie de tramvai ori autobuz care să lege Floreștiul și Gilăul de Cluj? 

3. Când estimați că va fi funcțional trenul metropolitan? Cer răspuns pe mail.

 

Pune în cc demos.cluj@gmail.com pentru a vedea apelul tău și răspunsul. Mobilizează-te și tu pentru trenul metropolitan!

 

Primarul Emil Boc marșează de circa un an pe acest proiect, dar numai cu câțiva ani în urmă respingea idea, ferm. Primarul spune în 2015 că acest proiect nu poate realizat pentru că se opune CFR Călători. Între timp nu s-a schimbat nimic, dar presiunea publică este tot mai mare.

 

Problema este că mafia imobiliară din Cluj-Napoca cu ramificații în administrație nu dorește implementarea acestui proiect care ar scoate oamenii afară din oraș. Un tren Cluj-Napoca - Jucu, din 30 în 30 de minute, i-ar face pe mulți să se mute din oraș, iar dezvoltatorii ar da faliment. 

Comentarii Facebook